Etmax- lider solarnih panela, “zlatni sponzor” i favorit Elektroprivrede RS

Kompanija “Etmax” iz Banjaluke, koja gradi male solarne elektrane, istovremeno radi elaborat o isplativosti ovih elektrana.
Ovu javnu nabavku, pod vrlo čudnim okolnostima, “Etmaxu” je dodijelila “Elektroprivreda RS”.

 

Piše: Miljan Kovač/Impuls

 

O kakvoj nelogičnosti se radi, najbolje ilustruje podatak, da je ponuda Etmaxa od svega 9 480 maraka prihvaćena kao najpovoljnija, iako je ukupna procijenjena vrijednost ugovora 45 000 maraka.
Da je rukovodstvu ERS-a i Etmaxu posebno bilo važno da analizu radi upravo ova kompanija, pokazuje i sam postupak ove javne nabavke, koji obiluje nepravilnostima. U svakom slučaju, sve ukazuje na to, da banjalučkoj kompaniji u ovom slučaju prioritet nije bila jednokratna zarada, već zadržavanje partnerskog odnosa s javnim preduzećem, koji će se u budućim poslovima izgradnje solarnih elektrana i proizvodnje električne energije višestruko isplatiti.

 

 

Primjera radi, od ponuđača je traženo da dokaže “uspješno iskustvo u izvršenju dva ili više ugovora čiji su karakter i kompleksnost slični predmetu nabavke u posljednje tri godine”.

S obzirom na složenost predmeta javne nabavke koja pored studije izvodljivosti podrazumijeva i nadzor, postavljanje solarnih instalacija i radove na pokrivanju krova solarnim pločama, uz navedene uslove, nije bilo ni za očekivanje da se za ovaj posao zainteresuje više ponuđača.

 

Dakle, Etmax je i u ovom slučaju dobio posao u kome analizira i na osnovu sopstvene analize prodaje i instalira solarne panele. Na raspolaganju mu je, svakako, vlastiti asortiman proizvoda.

 

U međuvremenu, ova kompanija je potpisala niz direktnih sporazuma o javnim nabavkama s javnim preduzećima i ustanovama u RS. Svakako na prvom mjestu je saradnja s Elektroprivredom. Ovo javno preduzeće je u martu ove godine u Trebinju organizovalo četvrti Samit energetike (SET). Uz brojne sponzore kao “zlatni sponzor” SET-a i ove i prošle godine istakao se upravo Etmax. Na taj način, ova kompanija se bar djelimično “odužila” ugovornom organu za poslove koje joj nesebično dodjeljuje.

 

Etmax u međuvremenu prelezi na višu fazu poslovanja. Direktor ove kompanije Siniša Maksimović je krajem marta ove godine potpisao s ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem ugovor o izgradnji i korištenju solarnog parka „Nevesinje“.

Etmax je dobio koncesiju za izgradnju do sada najvećeg solarnog parka u Bosni i Hercegovini, čija bi snaga trebala biti 500 megavata. Vrijednost ove investicije je 880 miliona maraka.

 

Kako će firma osnovana 2012. godine obezbijediti tolika sredstva, nije poznato, a sam Maksimović je nakon potpisivanja ugovora o koncesiji poručio da “ima na raspolaganju više modela iz kojih će finansirati izgradnju solarnog parka”.

 

Iskustvo u poslovima s Elektroprivredom RS, za sada se za ovu kompaniju pokazalo kao vrlo uspješan model poslovanja.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *