Сре. дец 6th, 2023

Familijarno širenje moći i korupcija u sistemu javnih nabavki pod kontrolom načelnika Gutića

Inforadar je proteklih mjeseci slao upite na više adresa o Gutićevom „statusu“, kao i pitanja samom Gutiću na mail adrese opštine na koja nam nikad nije odgovoreno, no ono što se za sada zna jeste da je Tužilaštvo TK formiralo predmet i izvršilo vještačenje zapljenjenih mobilnih telefona.

 

Po nalogu Kantonalnog suda u Tuzli početkom juna policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u okviru operativne akcije Kraljica priveli su načelnika Opštine Banovići Begu Gutiću te mu oduzeli mobitel, kao još jednom opštinskom službeniku.

 

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) sumnjiči ih za krivično djelo „zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, propisano Krivičnim zakonom FBiH. Inforadaru je ova informacije potvrđena i iz SIPA-e.

 

 

Iako tužilaštvo „zbog interesa istrage“ i dva mjeseca nakon policijske akcije ne želi otrkrivati detalje, saznajemo da su razlog privođenja aktivnosti koje se dovode u vezu s korupcijom u režiji Bege Gutića (a koji je u međuvremenu pušten iz pritvora).

 

„CIJEPANJE“ NABAVKI I NAMJEŠTANJE TENDERA

 

Prema dokumentaciji koja ga inkriminira, Bego Gutić kao opštinski načelnik više od 90 posto javnih nabavki provodi preko netransparentnih direktnih sporazuma, što je vidljivo i na stranici Pratimo tendere.

 

Samo u prošloj godini, od ukupno 51 ugovora opštine Banovići (317.977 KM), čak 45 je sklopljeno direktno. Poreski obveznici ova „namicanja“ poslova privatnicima od strane načelnika Gutića platili su 179.928 KM. Od tih 45 poslova, 23 je procijenjeno gotovo do granične zakonske vrijednosti od 6.000 KM za direktnu pogodbu. Nekoliko direktnih sporazuma predstavljaju klasično ‘“cijepanje nabavki“, čime je skriveno pogodovanje i namještanje tendera.

 

 

Načelnik se pobrinuo da dio toga ostane i u familiji pa u vezi s tim je u više navrata angažovao firmu Gutić transport njegovog rođaka, kojoj se daju poslovi „od igle do lokomotive“. Najprije je 1. aprila prošle godine Opštna Banovići od Gutić transporta iznajmila ICB mašinu za 5.000 KM budžetskog novca. Potom je firmu svog rođaka načelnik angažovao i za iskope i zemljane radove, za što im je plaćeno dodatnih 5.990 KM, a onda je Gutić transport revidirao i glavne projekte kod Tangrama iz Lukavca, za šta je Opština izdvojila 5.900 KM.

 

U martu ove godine Gutić transport je nakon provednog tendera i odabira „komisije“ dobio i posao „izrade džambo plakata, grafičkih proizvoda, reklamnih stalaka, pozivnica, zahvalnica i čestitiki“, što je plaćeno s oko 16.000 KM budžetskog novca. I ovo je sve od onoga za što se zna.

 

Osim Gutić transporta, po broju direktnih ugovora načelnik Bego Gutić je po SDA liniji posebno favorizirao firmu Tanović. Za uređenje Ulice Alije Izetbegovića Tanoviću je plaćeno 5.950 KM. Ista firma je renovirala i općinske prostorije i za taj posao im je isplaćeno 2.497 KM. Tanović je, nadalje, sanirao i potporni zid u naselju Čifluk za 5.969 KM, te korito u Mrahorovićima za 3.686 KM. Zahvaljujući direktnim sporazumima, Tanović sanira i Informativno-edukativni centar. Posao vrijedan 5.983 KM.

 

Početkom prošle godine Opština Banovići nabavila je 36 tona uglja. Nabavka je direktno dogovorena sa RM Company i plaćena 5.040 KM. U julu 2021. ista firma dobila je ugovor za prevoz nepoznatih roba i materijala, u vrijednosti 5.900 KM.

 

Kuhinjski namještaj kupljen je kod Ading Commerca za 5.900 KM, a IMUS Team je za 5.840 KM isporučio kancelarijski namještaj. Informatička oprema nabavljena je od firme Disti i koštala je 5.700. Gutić je isti iznos (5.700 KM) iskeširao firmi Amde projekt za nadzor prilikom sanacije Holandske kuće.

 

Spisak sumnjivih ugovora otkriva i nabavku kancelarijskog materijala od firme Simmada za 5.956 KM, kao i džambo plakata, štampanih kod OR Print Sudija, za 5.060 KM.

 

Spisak Gutićevih favorita ovim nije konačan. Glavni projekt za regulaciju korita Litve PGP Hidroinženjeringu plaćen je je 5.930 KM, dok su Gutić i Opština Banovići za izradu studije za vodne saglasnosti istoj kompaniji isplatili 5.900 KM.

 

Za usluge banakarstva i platnog prometa NLB Banci je iskeširano 5.990 KM, dok je izrada projekta za 15 stanova Atrius Projektu plaćena 5.900 KM. Ova firma uradila je i elaborat za dva stambena projekta za, interesantno, opet 5.900 KM. Oba posla uradjena su istog dana, 24. maja 2021. godine.

 

Mijenjao se i krov na Vatrogasnom domu. Posao je povjeren AM Gradnji Okić kojoj je isplaćeno 5.965 KM. Zanimljiv je i ugovor sa udruženjem Triton, koje je dobilo posao promovisanja Opštine za 5.100 KM.

 

ULOGA AGENCIJE „INFORM“

 

Posebno su interesantni višegodišnji sumnjivo sklopljeni ugovori sa agencijom Inform. Inform je, naime, određen za održavanje službene opštinske web stranice te mu je tokom 2021. godine isplaćivano po 5.999 KM budžetskih sredstava na mjesečnoj osnovi.

 

Kao što se vidi iz priloženog, sve ove nabavke kreću se do granice 6.000 KM do koje je, prema Zakonu o javnim nabavkama, dozvoljeno sklapanje ugovora direktnim sporazumom, ali samim tim i pogodovanje i razne malverzacije.

 

 

 

Inače, vlasnik Informa je Emir Alibašić iz Živinica. Alibašić je diplomirani inžinjer elektrotehnike i kao pomoćnik direktora uposlenik je Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Dakle, on je osoba koja zastupa pravno lice Agencija Inform Živinice i istovremeno kao uposlenik javne ustanove prima platu.

 

Sve je počelo prije nekoliko godina kada se u Tuzlanskom kantonu pojavio novi informativni web-portal nezavisni.ba. Kao što su mediji objavili, vlasnik domene ovog portala upravo je Emir Alibašić.

 

Kako je Inforadaru potvrđeno iz više izvora, Nezavisni.ba je formiran sa zadatkom očuvanja pozicije i vlasti SDA, ali i stranačkog i familijarnog širenja uticaja i svega što uz to ide. Nimalo slučajno, portal je osnovan donacijom Vlade TK, znači novcima građana ovog Kantona i to “na ime usluga promoviranja općina TK”. Što znači i još veće familijarno širenje uticaja, kao i kontrole nad javnim nabavkama jer je Alibašić zet Gutićevog brata.

 

Ideja je došla u trenutku kada je Kantonalna televizija iz Tuzle ukazivala na nezakonitosti tadašnjeg premijera Bege Gutića, nakon čega je on angažovao Alibašića i njegovu agenciju Inform te im dodijelio donaciju Vlade TK „za promociju opština u ovom Kantonu“ (Sl. novine TK br. 16., 6.11.2017.). Svo to vrijeme Alibašić je bio uposlenik Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

 

Kulminacija je uslijedila raspadom SDA Tuzlanskog kantona te formiranjem Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, a nakon što je Alibašić, zahvaljujući IT resursima, kupio sve domene s ekstenzijom.ba koje u sebi sadrže ime PDA ili PDA BiH.

 

 

Kako su mediji tada pisali, domene su kupljene s ciljem onemogućavanja bilo kakve promocije Kukićeve nove političke partije i kasnije su ostale pod direktnom kontrolom Bege Gutića.

 

Inforadar je proteklih mjeseci slao upite na više adresa o Gutićevom „statusu“, kao i pitanja samom Gutiću na mail adrese opštine na koja nam nikad nije odgovoreno, no ono što se za sada zna jeste da je Tužilaštvo TK formiralo predmet i izvršilo vještačenje zapljenjenih mobilnih telefona.

 

Nije poznato da li su predmet istrage brojne Gutićeve nekretnine: nekoliko poslovnih prostora u Banovićima, dva stana u Tuzli i kuće u Omazićima te stanovi u Sarajevu.

 

IZVOR: Inforadar

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *