Ko je “tajni” vlasnik najveće buduće solarne elektrane u BiH koja se gradi u Trebinju

Mađarska kompanija “Lugos Renewables” (LREN) biće većinski vlasnik solarne elektrane vrijedne više od 50 miliona evra, koja bi trebalo da se gradi u okolini Trebinja, na jugu Bosne i Hercegovine.

 

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u pisanom odgovoru potvrdio Ištvan Halaš, generalni direktor kompanije.

 

Halaš je za RSE rekao i da je kompanija s Elektroprivredom Republike Srpske potpisala sporazum o tajnosti, što se tiče određenih detalja ugovora.

 

Na činjenicu da su detalji ugovora tajni, više puta je upozorio Transparency International u BiH.

 

Prema dokumentima u koje je RSE imao uvid, Mađari će biti vlasnici 70 posto udjela u preduzeću “Solarna elektrana Trebinje 1”, kao i koncesije, koja je prvobitno dodijeljena “Elektroprivredi RS-a” (ERS), jednom od tri javna preduzeća za distribuciju električne energije u BiH i osnivaču elektrane.

 

Vrijednost udjela koji je u vlasništvu Mađara iznosi nešto više od pet miliona KM (oko 2,5 miliona evra).

 

U organizaciji Transparency International (TI) BiH kažu da im ERS nije željela dostaviti ugovor kojim je mađarski investitor došao do koncesije za elektranu, te da je LREN bez javnog nadmetanja došao do nje.

 

Vlast u Srpskoj najavljivala je da će solarna elektrana u Zupcima kod Trebinjabiti najveća u regiji, a radovi su trebali početi u proljeće ove godine.

 

Početak radova čeka odluku Konkurencijskog vijeća BiH, koje mora da odobri preuzimanje većinskog udjela. Iz ovog tijela – koje štiti i promoviše tržišnu konkurenciju u državi – za RSE je rečeno da je predmet još u proceduri.

 

Prema Zakonu o konkurenciji BiH, firme koje se spajaju, odnosno ako jedna ostvaruje većinsko vlasništvo nad drugom, dužne su da to prijave Konkurencijskom vijeću BiH.

IZVOR: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *