22/02/2024

Film “Kralj Petar Prvi” srpski kandidat za Oskara

Film “Kralj Petar Prvi” Petra Ristovskog srpski je kandidat za nagradu “Oskar” Američke filmske akademije u kategoriji najbolji strani film, odlučio je danas većinom glasova Stručni odbor AFUN-a.

Pored ostvarenja Petra Ristovskog, prijavljeni su bili i filmovi “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” Gorana Radovanovića, “Delirijum Tremens” Gorana Markovića, “Reži” Koste Đorđevića, “Teret” Ognjena Glavonića i “Šavovi” Miroslava Terzića.

“Kralj Petar Prvi” je dobio 10 glasova, “Šavovi” i “Delirijum Tremens” po pet, a “Teret” jedan, dok za dokumentarni film “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” i “Reži” niko nije glasao. Članovi Stručnog odbora AFUN-a danas su glasali u bioskopu “Roda Sinepleks” pred novinarima.

Izbor filma “Kralj Petar Prvi” za srpskog kandidata za 92. Oskar izazvao je iznenađenje i negodovanje prisutnih novinara, koji su zapazili da pored ostvarenja “Teret” i “Šavovi” koji su na najznačajnijim svjetskim festivalima nagradjeni i dobili pozitivne kritike, Stručni odbor AFUN-a izglasao film koji je i u Srbiji loše ocijenjen od strane kritike.

Predsjednik Stručnog odbora AFUN-a Božidar Zečević rekao je da je on svoje mišljenje i negativnu ocjenu odabranog filma još ranije iznio u svojim kritikama, ali da poštuje demokratičnost glasanja i poželio sve najbolje kandidatu.

Član Stručnog odbora dr Ivana Kronja nije željela da kaže za koga je glasala, ali je ishod glasanja obrazložila time da su članovi Odbora, koji dolaze iz svih segmenata kinematografije, gledali interes nacionalne kinematografije i njen razvoj, a film “Kralj Petar Prvi”, kako je dodala, obrađuje istorijsku temu i za domaće uslove ima veliki budžet.

Generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković je rekao da se rijetko dešava da stručni odbor i kritičari imaju isto mišljenje i da nagrade na svjetskim festivalima ne moraju biti presudne za izbor.

IZVOR: Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *