Grad Istočno Sarajevo- ekonomski, univerzitetski i kulturni centar istočnog dijela Republike Srpske obilježava 26 godina postojanja

Svečanom akademijom u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u ponedeljak 16. septembra počeće obilježavanje 26 godina od nastanka grada.

gradistocnosarajevo.net

Na akademiji u kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo koja počinje u 19h, biće uručena priznanja institucijama i pojedincima koji su dali značajan doprinos razvoju Istočnog Sarajeva . Na dan obilježavanja slave grada, Svetog Petra Dabrobosanskog  u utorak 17. septembra, planirana je Sveta arhijerejska liturgija u Crkvi sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži. 

Prošlo je 26 godina od kada je u ratnim danima od sarajevskih naselja koja su naseljavali Srbi, nastao grad Istočno Sarajevo. U prvim godinama postojanja i borbe za opstanak stanovništva na ovom području, tadašnji “grad” nije imao sva obilježja pravog grada, međutim danas je Istočno Sarajevo  administrativni, univerzitetski, ekonomski, kulturni i sportski centar istočnog dijela Republike Srpske .Grad Istočno Sarajevo snažno se razvija i širi, izgrađene su mnoge četvrti, nove su u izgradnji, a broj stanovnika se ubrzano povećava te postaje i važan ekonomski centar. 

Grad bi uskoro mogao da dobije izmjenu Izbornog zakona koji se odnosi na direktan izbor gradonačlenika. Već tri mjeseca traju aktivni pregovori političkih stranaka koje učestvuju u skupštini grada kako bi se došlo do izmjene člana izbornog zakona.

Do sada, gradonačelnik je biran tako što izborna većina predloži i usvoji ime samo jednog kandidata. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *