Пет. дец 8th, 2023

Fima “TGT Tehnogas” iz Laktaša nabavlja kiseonik za potrebe JZU Bolnica “Srbija”

Bolnica Srbija u 2021. godini za potrebe ove zdravstvene ustanove kiseonik je nabavljala od firme “TGT Tehnogas” Laktaši, za koju je Agencija za lijekove BiH potvrdila da nije registrovana ni ovlaštena za uvoz medicinskog kiseonika, pa se postavlja pitanje da li je kiseonik koji se koristi u ovoj zdravstvenoj ustanovi ispravan.

Prema podacima sa portala javnih nabavki, Bolnica “Srbija” posljednji put gasove procijenjene vrijednosti 335.200 KM nabavljala je u maju ove godine, a jedini ponuđač bila je firma “TGT Tehnogas” koja je ponudila nabavku identične vrijednost koja je navedena u procjeni, što sugeriše da su iz ove firme procijenili da će biti jedini ponuđač.

Miodrag Femić, iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS, danas u izjavi za portal Direkt  kaže da je u priči o nabavci industrijskog umjesto medicinskog kiseonika najveća odgovornost na zdravstvenim ustanovama, jer su bile dužne da posao sklope sa ponuđačem koji je registrovan za proizvodnju, odnosno promet medicinskog kiseonika, 

Svaki gas ima svoju oznaku, pa tako i medicinski kiseonik. Dakle, on mora imati tačno određenu čistoću i ne smije imati određene primjese drugih gasova“, smatra Femić.

Nakon što afera “Kiseonik” zadnjih dana potresa Republiku Srpsku zbog postojanja osnova sumnje da se u UKC RS umjesto medicinskog koristio industrijski kiseonik, šef Službe za anesteziju Bolnice Srbija Branko Aškraba u izjavi za  Srnu rekao je da ova zdravstvena ustanova do sada nije imala nikakvih problema sa kiseonikom, a pacijenti koji su ga koristili nisu imali promjene.

“Što se tiče kiseonika koji su koristili naši pacijenti, nismo imali neke promjene. Svi pacijenti bili su zbrinuti i adekvatno, u zavisnosti od kliničkog stanja, odgovarali na terapiju”, objasnio je Aškraba.

 Vlada RS danas je održala sjednicu na kojoj su razgovarali upravo o ovoj situaciji s nabavljanjem kiseonika, te su na kraju zadužili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove i ЈZU Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske, u roku od 48 časova od donošenja ovog zaključka, obezbijedi uslugu laboratorije ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta kiseonika, a u svrhu pribavljanja nezavisne potvrde kvaliteta medicinskog kiseonika koji se koristi u ovoj ustanovi, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *