Fondovi pale alarm: OC “Jahorina” neće moći vraćati kredite

Skupština akcionara Olimpijskog centra “Jahorina” prihvatila je prijedlog o zaduženju preduzeća od 133,8 miliona maraka iako su predstavnici investicionih fonodva bili protiv te ideje, jer smatraju da uprava previše rizikuje za malu dobit.

Tri Društva za upravljanje investicicionim fondovima (DUIF) su glasali protiv, dok je Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske bio uzdržan.

 

Međutim, konačnu odluku je donio ministar saobraćaja i veza, Nedeljko Ćorić koji je predstavljajući većinski državni kapital digao ruku za zaduženje, iako je i sam imao primjedbe na trogodišnji plan poslovanja preduzeća.

 

Tako u zapisniku sa sjednice stoji kako je on skrenuo pažnju nadležnima u Olimpijskom centru da ambiciozni planovi moraju biti znatno detaljnije i sistematičnije posloženi i sa jasnim izvorima finansiranja.

 

Podsjećamo, kako je CAPITAL najavio još početkom aprila, u dugoročno zaduženje se ide zbog potrebe gradnje gondole Jahorina-Pale i ski-centra “Igrišta” u Vlasenici.

 

Riječ je o kreditu koji će se vraćati u narednih deset godina po kamatnoj stopi do četiri odsto godišnje i grejs periodom od minimalno tri godine.

 

Predstavnici fondova upozorili su na brojne nelogičnosti koje prate ovo zaduženje.

 

Tako DUIF “Kristal Invest” napominje kako će se obaveze preduzeća sa 142,9 miliona KM koliko su bile na kraju prošle godine, povećati na čak 201,2 miliona do kraja 2024. godine.

 

“Pri tome se dobit sa 1,15 miliona koliko je bila 2021. godine neznatno povećava na 1,6 miliona KM na kraju 2024. godine, to je veoma niska dobit s obzirom na planiranu visinu zaduženja i ulaganja”, primijetili su manjinski akcionari.

 

Smatraju da donošenje Odluke o zaduženju predstavlja raspolaganje imovinom velike vrijednosti te da saziv za sjednicu iz tog razloga ne sadrži sve elemente predviđene Zakonom o privrednim društvima.

 

Akcionari traže opciju za izlazak

 

Isto mišljenje su imali i u DUIF “Managemen Solutions”, koji su takođe bili protiv.

 

“U skladu sa Zakonom o privrednim društvima sastavni dio materijala za sjednicu Skupštine akcionara trebalo je, između ostalog biti obavještenje o pravima nesaglasnih akcionara na otkup njihovih akcija zbog raspolaganja inovinom velike vrijednosti. Takođe, smatramo da pored već aktivnih zaduženja, nije realno očekivati da će društvo moći redovno servisirati predloženo zaduženje”, upozorili su oni.

 

Društvo za upravljajne investicionim fondovima “Polara Invest” smatra kako je bilo potrebno sačiniti analizu i ocjenu investicionog projekta, zbog čega su se odlučili da ne podrže zaduženje.

 

U Penzijskom rezervnom fondu (PREF) su uočili kako ne postoji detaljan investicioni projekat u kojem bi se vidjela opravdanost ulaganja, odnosno vrijeme povrata investicije.

 

“Projekcije bilansa uspjeha i novčanih tokova su dostavljene samo tabelarno bez detaljnih pojašnjenja pojedinih pozicija. Takođe, nije dostavljen plan i projekcija bilansa ukoliko se predmetna investicija ne bi realizovala, kako bi se uporedile varijante sa investicijom i bez investicije”, naveli su oni.

 

Inače, u Odluci o zaduženju stoji kako će za gondolu biti potrošeno nepunih 97 miliona maraka, a za ski centar “Igrišta” 36,9 miliona KM.

 

IZVOR: CAPITAL/D. Tovilović

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *