Пет. дец 8th, 2023

Grad Istočno Sarajevo- za fontanu i vanjsko uređenje više od 80 000 KM

Grad Istočno Sarajevo za vanjsko uređenje  ispred zgrade administrativnog centra Grada u Istočnom Novom Sarajevu izdvojio je skoro 84 000 KM.

 

Projekat vanjskog uređenja zgrade Gradske uprave grada Istočno Sarajevo započet je u julu 2021. godine i podijeljen je u dva dijela. Prvobitno je potpisan ugovor sa kompanijom “RADIS d.o.o.”, te je kasnije raskinut da bi se potpisao ugovor sa kompanijama “INSIDE DESIGN PRO” i “GRIZELJ – GROUP”.

 

(Ne)planirane nabake Grada Istočno Sarajevo

 

Dana 13.07.2021. godine Grad Istočno Sarajevo pokreće postupak ”Nabavke radova vanjskog uređenja”. Postupak je podijeljen u dva LOT-a, LOT 1 – Radovi na fasadi zgrade Gradske uprave grada Istočno Sarajevo i LOT 2 – Fontana, mobilijar i hortikultura ispred zgrade Gradske uprave grada Istočno Sarajevo. Procijenjena vrijednost LOT 1 je 16.506,00 KM, a LOT 2 je 50.011,85 KM.

U septembru iste godine potpisan je ugovor za LOT 1, sa jedinim ponuđačem “RADIS d.o.o.”, u vrijednosti 27.703,00 KM, što je za 11.197,00 KM više od procijenjene vrijednosti. Takođe, u Odluci o dodjeli ugovora može se vidjeti nemušto objašnjenje zašto je prihvaćena ovakva ponuda.

Postavlja se pitanje odakle su obezbijeđena dodatna sredstva, jer nisu planirana u Planu nabavki za 2021. godinu, a nije ni navedeno u  Odluci o dodjeli ugovora odakle dodatna sredstva.

Istog dana potpisan je ugovor za LOT 2, opet sa jedinim ponuđačem “RADIS d.o.o.”, u vrijednosti 83.997,04 KM, što je za 33.985,19 KM više od procijenjene vrijednosti. Identično kao i u slučaju LOT 1, nije navedeno odakle su namaknuta dodatna sredstva, pošto nisu navedena u Odluci o dodjeli ugovora.

 

Raskid ugovora sa “RADIS-om” i novi izvođač radova

 

Sredinom mjeseca oktobra, godine dolazi do jednostranog raskida ugovora sa firmom “RADIS d.o.o.”

Prema dokumentaciji koju posjeduje Spin.info jednostrani raskid ugovora inicirala je firma “RADIS d.o.o.”, dok se gradonačelnik Istočnog Sarajeva složio sa tom odlukom, te je izrazio žaljenje u vezi sa raskidom pomenute saradnje.

 

 

Zanimljivo je da je firma “RADIS” čiji je vlasnik kadar DNS-a, nakon zvaničnog raskida koalicije sa SNSD-om gubila poslove na području Istočnog Sarajeva, međutim, nezvaničnim približavanjem stavova ovih stranaka, u Istočnom Sarajevu bar, ova firma počela je ponovo dobijati tendere Grada i opština naklonjenih SNSD-u, da bi sada poslove koje je radio “RADIS” preuzela druga firma.

 

 

U decembru 2021. godine ovaj posao dobija konzorciju firmi “INSIDE DESIGN PRO i GRIZELJ – GROUP”. Ugovorena vrijednost je 74.352,95 KM, što je za svega 5,32 KM niže od procijenjene. Ovaj postupak bi mogao ukazivati na mogući prethodni dogovor Grada i ponuđača, te na to da je ponuđač bio siguran da neće imati konkurenciju u ovom postupku. Firma “INSIDE DESIGN PRO” u vlasništvu je Radovana Rađenovića, bliskog prijatelja jednog od nečelnika odjeljenja u Gradu Istočno Sarajevo.

 

Izbjegavanje odgovora i navodna ušteda

 

Gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu smo pitali na koji način su dodata sredstva koja se ne poklapaju, odnosno premašuju prvobitnu cifru za ovaj projekat, naravno na to pitanje nismo dobili adekvatan odgovor, nego je pomenuti odgovor bio usmjeren na to kako je Ugovor sa firmom “RADIS d.o.o.” iznosio oko 100.000,00 KM, dok je sa novim ponuđačem cijena niža za oko 13.000 KM. Informaciju o tome zašto postupak i novi ugovor nisu javno objavljeni, takođe nismo dobili. Ukoliko uzmemo u obzir vrijednost koja je za 5,32 KM niža od procijenjene, možda se odgovor i sam nameće.

 

Nabavka nije loše planirana, nego je postupak prolongiran zbog raskida ugovora, što u konačnici dovodi investitora i trenutnog izvođača da radovi ne idu planiranom dinamikom izvođenja, svi ostali elementi idu po planu”, rečeno je iz Kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

 

Na pitanje da li je izgradnja fontane neophodna u vremenu krize gradonačelnik odgovara da su to sredstva planirana u budžetu i ne mogu se povezati ni sa kakvom krizom i da područje oko Skupštine grada sada ljepše izgleda.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *