Сре. сеп 27th, 2023

Gordan Pavlović osnovao „Novu Aluminu“

Vlasnik „Pavgorda“ Gordan Pavlović osnovao je u Zvorniku preduzeće „Nova Alumina“ sa kapitalom od milion maraka, saznaje CAPITAL.

 

Osnovna djelatnost preduzeća koje je osnovano polovinom prošlog mjeseca je proizvodnja aluminija, a Pavlović je ujedno i direktor.

Za sada nije poznato kakav je Pavlovićev plan sa novim preduzećem.

Podsjećamo, njegov „Pavgord“, je prošle godine za 43 miliona KM kupio potraživanja institucija RS od Fabrike glinice “Birač” u stečaju.

Stečajnu masu FG “Birač” čini, između ostalog, i „Alumina“ – njena kćerka firma koja sve vrijeme stečaja radi i ostvaruje višemilionsku dobit, a o kojoj sada kao najveći povjerilac odlučuje upravo „Pavgord“.

„Pavgord“ je godinama vodio sudske sporove sa Fabrikom glinice „Birač“, između ostalog, i najvažniji spor od 155 miliona KM, koji je nedavno, odlukom suda prekinut.

Naime, spor je okončan nakon što je sud donio rješenje o nepostojanju pravnog interesa litvanske banke. Riječ je o potraživanjima Ukio banke koja je takođe kupio „Pavgord“, ali koja bivši stečajni upravnik FG „Birač“ Lazo Đurđević nije priznao.

Međutim, iako je taj spor prekinut, „Pavgord“ ima upisane zaloge na imovini „Alumine“, na osnovu kojih je ranije blokirao „Alumininu“ pokušavajući da naplati 122 miliona KM od Fabrike glinice „Birač“.

Pravni zastupnik „Pavgorda“ Miloš Stevanović je za CAPITAL rekao da je cilj njegovog klijenta da stečaj što prije bude okončan.

Takođe, rekao je da su „Pavgord“ i „Ukio banka“ potpuno relaksirani jer je Ustavni sud BiH zauzeo stav da su zaloge legalne i da su privredni sudovi u RS počeli da primjenjuju te stavove.

„Sve zaloge i zajmovi koji su ranije davani su legalni jer postoji presuda suda u Litvaniji koju je priznao Okružni sud u Bijeljini, odnosno priznato je postojanje tog dugovanja“, kazao je Stevanović.

 

CAPITAL: M. Lj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *