28/02/2024

Gradi se aerodrom koji je udvostručio broj putnika?

Piše: Đorđe Vučinić/ Oštro pero Đ.V

Pored 15 sanitetskih vozila, koja su pod rotacijama sinoć predstavljena Banjaluci na opštu radost svih građana, pogotovo kada čuju vesele zvuke u doba virusa korona, koji je glavna vijest u proteklih nekoliko mjeseci, Srbija nastavlja pomagati Republiku Srpsku.

Prije samo 3 do 4 mjeseca dobili smo stakle za infuziju, a da saradnja nije upitna, govore nam najave gradnje autoputa Beograd-Banjaluka, kao i aerodroma u Istočnoj Hercegovini.

109748634_741934499900272_6296287661174780406_n

S obzirom da je i Vlada Republike Srpske svjesna stanja puteva u Hercegovini, te koliko dionica mora ispravljati ili nanovo raditi, genijalna nova-stara ideja izgradnje aerodroma u Trebinju riješila bi problem putne infrastrukture.

Helikopteri se, srećom, mogu vozati širom Republike Srpske, a s obzirom na kupovinu novih aviona, prava bi šteta bila da neko od visokih funkcionera ne može da sleti avionom u Hercegovinu.

Lokacija aerodroma još uvijek nije poznata, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će to biti između Trebinja, Bileće i Gacka.

S obzirom da smo već imali firmu i završen projekat aerodroma na Zupcima kod Trebinja, ostaje samo da se stara priča obnovi, te uloži novac.

Tako je na današnjem sastanku dogovorena i ponovo obećana izgradnja aerodroma, za koji je prije par godina predsjednik narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio da je zadovoljan radom, te da je aerodrom udvostručio broj putnika u odnosu na perthodnu godinu.

cubrilovicaerodrom

Izborna godina čini čuda, tako da ćemo ponovo imati aerodrom. Da su svaki put kada su ga najavili izgradili metar piste, sigurno da bi se postidio i onaj u Frankfurtu, a da ne govorimo o Nikoli Tesli ili Ćilipima.

Vlast je tako, po ko zna koji put pokazala da ipak brine za Hercegovinu, te ovim potezom dodatno povećala cijenu Elektroprivrede RS sa sjedištem u Trebinju, koja bi, sve su prilike, mogla biti prodata Srbiji.

Ako ne na Zupcima, aerodrom bi mogao biti i u Dabarskom polju umjesto još uvijek neizgrađene HE Dabar ili umjesto najavljivane cementare u selu Plana, što se i uklapa u Vučićevu najavu lokacije.

U svakom slučaju, aerodrom bi mogao poslužiti u vrijeme neke nove krize, kako bi pomoć iz drugih zemalja mogla stići i do Hercegovine, te bi se tako dodatno rasteretio onaj u Zalužanima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *