GRAĐANI NE ODUSTAJU- Traže raskid koncesionih ugovora za kamenolome u Kreševu i Bugojnu

Kreševski građanski pokret i neformalna grupa građana Poriče iz Bugojna su se putem otvorenog pisma obratili Vladi SBK/KSB kako bi ih pozvali da pokrenu aktivnosti za preispitivanje i raskid ugovora za kamenolome Rastovice i Krčevine u Kreševu, te za planirani kamenolom u Poriču, Bugojno. Građani Kreševa i Bugojna otkrili su veliki broj nepravilnosti i kršenja zakona o koncesiji te ugovora o koncesiji za ove kamenolome te su ovim putem predstavili argumente za raskid ova dva koncesiona ugovora.

 

Prema podacima kojima raspolaže neformalna grupa građana „Kreševski građanski pokret“, vlasnik kamenoloma u Kreševu već tri godine nije platio naknadu za koncesiju, te duguje preko 170.000 KM, čime je prekršena odredba Ugovora o koncesiji. Naime, prema Ugovoru o koncesiji za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine, koncesionar je dužan da plaća naknadu za korištenje koncesije na način i u rokovima koji su propisani ugovorom. Na ovaj način je oštećen budžet ovog kantona. Dodatno su podsjetili i na to da su kamenolomi „Rastovice“ i „Krčevine“, zbog brojnh  nepravilnosti, u nekoliko navrata pečaćeni od strane nadležnih kantonalnih i federalnih inspekcija. Posljednji put je to bilo početkom oktobra 2022. godine kada je federalni vodni inspektor zapečatio kamenolome zbog neposjedovanja vodne dozvole.

 

„Predstavili smo dokaze na osnovu kojih je evidentno da investitor krši odredbe iz Ugovora o koncesiji i Zakon o koncesijama. Naši životi i privatna imovina su direktno ugroženi radom kamenoloma i zahtijevamo da nadležni djeluju u interesu građana Kreševa i u najkraćem roku pokrenu aktivnosti za raskid koncesionog ugovora za kamenolome „Rastovice“ i „Krčevine“ u Kreševu“, odlučni su predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

 

Neformalna grupa građana sa područja MZ Poriče u Opštini Bugojno je u otvorenom pismu predstavila propuste i nepravilnosti u procesu dodjele koncesije za eksploataciju dolomita na lokalitetu Bukovački potok u Opštini Bugojno. Kod samog potpisivanja ugovora prekršen je član 4. Zakona o koncesijama, kojim se propisuje  procedura dodjele koncesije. Naime, opštinskoinsko vijeće Bugojno donijelo je Odluku o izdavanju prethodne saglasnosti za kamenolom na području MZ Poriče na osnovu direktnog zahtjeva investitora, a ne Ministarstva, bez prateće dokumentacije i bez provedene Javne rasprave sa mještanima MZ, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona. Nakon što je Vlada SBK donijela Odluku o dodjeli koncesije, investitor je započeo radove samo na osnovu potpisanog ugovora o koncesiji, što nije dovoljno za izvođenje radova. 

 

„Naveli smo brojne propuste i nepoštovanje procedura u procesu dodjele koncesije za otvaranje kamenoloma u MZ Poriče koji bi direktno ugrozio naše zdravlje, imovinu i izvorišta pitke vode. Ne odustajemo sve dok se ne pokrene raskid koncesionog ugovora koji nije u skladu sa zakonom i interesima građana“, dodaju iz neformalne grupe građana Poriče Bugojno.

 

Pored otvorenog pisma, Kreševski građanski pokret i neformalna grupa građana Poriče iz Bugojna su premijeru Vlade SBK/KSB uputili i zahtjev za održavanje zajedničkog sastanka kako bi dobili priliku da još jednom predstave prikupljene dokumente i iznesu argumente za preispitivanje i poništenje ugovora o koncesiji za kamenolome u Kreševu u Bugojnu.

 

Podsjećamo, predstavnici Kreševskog građanskog pokreta, kao i predstavnici grupe građana Poriče, Bugojno su se i ranije javno obraćali Ministarstvu privrede i Vladi Srednjobosanskog kantona, međutim koncesioni ugovori za kamenolome u Bugojnu i Kreševu još uvijek nisu raskinuti bez obzira na uočene nepravilnosti, navodi se u saopštenju poslatom medijima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *