Trpimo trodecenijsku tiraniju kriminalaca, koji sebi (po)dižu plate, djeci dodjeljuju tendere, ženama daju direktorske i savjetničke funkcije. I sve legitimno.

Iza sedam mora, iza sedam gora, živi 17 grupa građana drugog reda (nacionalnih manjina) jer su u prvom redu tlačitelji – konstitutivni narodi.

 

Piše: Slađan Tomić/Buka

 

Korumpirani, funkcionalno neobrazovani (kaže PISA testiranje), kukavice. Zašto kukavice? Jer trpe trodecenijsku tiraniju kriminalaca, koji sebi (po)dižu plate, djeci dodjeljuju tendere, ženama daju direktorske i savjetničke funkcije. I sve legitimno, ali nije legitimno kad Bošnjaci biraju predstavnike Hrvata u Predsjedništvo BiH. Ponavlja to danas i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Nije. Al’ onda tim istim HDZ-ovcima jeste legitimno kad oni izaberu Bošnjacima člana kolegija Doma naroda BiH. Licemjerje. Veliko.

 

 

Nova vlast obeća(va), Zapad joj vjeruje. A u novoj vlasti dvije trećine starih „ometača“ prosperiteta. U novoj vlasti ljudi s crne američke liste, ali ovih su dana popularne roze naočare, iako nije crni petak. Novi ministri putuju da obiđu spasioce u Turskoj koji su pet dana spremni čekali da im Vijeće ministara odobri put. Pet dana. Koliko je samo života moglo biti spašeno. Nakon pet dana umjesto aviona ili helikoptera koji se novcem građana plaća za odlaske na stranačke skupove, spasioci su dobili kombi kojim su putovali skoro tri dana. Po dolasku, dobili su zadatak – da se vrate, zakasnili su.

Dok traje kolektivna šizofrenija SDA glasala za izbor rukovodstva Federacije (predsjednika/cu i potpredsjednike) među kojima i njihov Refik Lendo. Kažu on bi mogao blokirati donošenje odluka. Zanimljivo, slične blokade pravio je Dodik što je SDA osuđivala, ali sebe osuditi neće. Dupli aršini, to nam je valjda dio gen(om)a. Navikli smo da određujemo kakvo je društveno ponašanje neprihvatljivo za ostale, ali ne i za nas.

 

„Nisam ja vama kriva što ste novinari“, rekla je prije nekoliko godina zastupnica SNSD-a u državnom parlamentu Sanja Vulić odgovarajući na pitanje da li zaslužuje enormnu platu. Donekle ima pravo Sanja – pošteni novinari loše su plaćeni, ali oni režimski ili one koje režim preferira bolje su plaćeni. Znaju to najbolje na RTS-u, vjerovatno je Bog kad je pravio vlast, kako ga zove Sanja Vulić, Milorad Dodik to prepisao i na RTRS-u, ATV-u…

 

Veći od Tita, jednak Bogu, (Vulić, 2020) nije samo apsolutni gospodar javnih medija, političke moći, sudija, tužilac, ministar. Nije otac samo poduzetnika Gorice i Igora. On je otac srpske nacije. Tako ga naziva novoimenovani zamjenik ministra odbrane BiH (one odvratne zemlje koju SNSD-ovci preziru, a glođu njen budžet kao gladan pas kost) Aleksandar Goganović.

 

Dok se legitimni i manje legitimni bore za vlast, za moć i novac, građanima je isto. Javne kuhinje i dalje pune, više je korisnika nego kapaciteta, redovi pred ambasadama sve veći, a niko ne govori o promjenama. Standarda života, niko ne govori o nasilju nad ženama, o radničkim pravima, o vršnjačkom nasilju, o lošem obrazovanju, o katastrofalnom zdravstvu, o sramotno lošem gradskom prevozu. Niko ne govori o kažnjavanju direktora javnih ustanova i preduzeća koji su protraćili milione, niko ne hapsi one koji su utajili milione jer uz platu nisu isplaćivali i doprinose. To ima samo u BiH, a da se na sve to narod ne buni.

 

Samo u BiH je moguće da mi kolega napiše poruku: „Ne plaćaju nam doprinose, sreća ja imam rak pa mi ovjeravaju knjižicu.”

 

Mi nismo normalni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *