22/02/2024

Građani Ozrena: Odbaciti Nacrt Zakona o geološkim istraživanjima

Neformalna grupa građana “Čuvari Ozrena” traži od narodnih poslanika da odbace Nacrt Zakona o geološkim istraživanjima koji će se naći da dnevnom redu Narodne skupštine 14. aprila.

Nacrt zakona nije uvažio primjedbe i prijedloge stanovnika, odnosno lokalne zajednice sa područja Ozrena, tvrde članovi neformalne grupe u zvaničnom saopštenju objavljenom na stranici neformalne gruoe.

Primjedbe na prednacrt Zakona uputili su, pored ekoloških udruženja, Čuvari Ozrena i Opština Petrovo u kojima su zahtjevali da se novi zakon dopuni i doradi odredbama koje bi uključile građane i lokalnu samoupravu u proces geoloških istraživanja od samog početka. To praktično znači da se kod odobravanja detaljnih geoloških istraživanja na terenu predvidi davanje saglasnosti jedinica lokalne samouprave kao i obavezan pristanak mještana sa tog područja“, poručuju iz neformalne grupe građana „Čuvari Ozrena“.

 

Predloženi Nacrt Zakona bi trebao biti u funkciji privrednog razvoja Republike Srpske, da stimuliše ulaganja u geološka istraživanja, predviđa da je jedno od načela prevencija od opasnosti zagađivanja životne sredine, ali ako se detaljno pregledaju odredbe zakona proizilazi da jednim aktom resorni ministar donosi odobrenje i isključuje svako mišljenje i komentare lokalne zajednice i ljudi koji žive na tom prostoru, da nije usaglašen sa okolišnim zakonima, kojima je jasno propisano učešće javnosti i lokalne zajednice u svim procesima javnih politika koje mogu uticati na životnu sredinu. S toga građani poručuju svim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske da ozbiljno razmotre naše primjedbe, da poslušaju glas stanovnika sa Ozrena i predlože dopune koje bi uvažavale mišljenja lokalnog stanovništva i lokalne samouprave, poručuju aktivisti Čuvara Ozrena.

 

Podsjećamo da neformalna grupa građana „Čuvari Ozrena“ vodi borbu protiv nezakonitih odobrenja za detaljna geološka istraživanja na području opštine Petrovo, na području koje je Prostornim planom Republike Srpske predviđeno kao Nacionalni park, prirodnim biserom, koji bi ovim istraživanjima, a kasnije i eksploatacijom zauvijek promijenilo naše živote i ugrozilo naš prirodni resurs. Poručujemo investitorima i njihovim političkim mentorima da „Čuvari Ozrena“ i stanovnici Ozrena neće dozvoliti nastavak nezakonitog istraživanja u našim dvorištima, da se sami povuku sa ovog područja u koje nisu dobrodošli bez obzira na benefite koje samo oni znaju.

 

Nećemo odustati od svojih zahtjeva i zato pozivamo resornog ministra da ukine izdato Rješenje kojim se odobravaju detaljna geološka istraživanja na našem području te da se stave van snage svi akti koji su doneseni bez znanja i mišljenja stanovništva i lokalnih vlasti opštine Petrovo i područja Ozrena, napisano je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *