Prijava protiv načelnika Kalinovika zbog sukoba interesa

Transparency International u BiH prijavio je načelnika opštine Kalinovik Republičkoj Komisiji za sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske jer je opštinska administracija njegovom privatnom preduzeću isplatila 137.600 KM na ime ugostiteljskih usluga. Načelnik Kalinovika Radomir Sladoje vlasnik je privatne firme Blondi d.o.o koja je ugovor za pomenute usluge pružane tokom cijele 2020. godine zaključila sa opštinom 19.12. 2020. godine.

 

Radomir Sladoje je do izbora za načelnika 2020. godine obavljao funkciju zamjenika načelnika ove opštine, što se takođe smatra izvršnom funkcijom po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa RS koji zabranjuje nosiocima izvršnih funkcija da budu u organima privrednih društava koja posluju sa institucijama vlasti, ako vrijednost posla prelazi 30.000 KM.

 

Pored ovih ugovora privatna firma načelnika Kalinovika godinama dobija poslove nabavke goriva za Šumsko gazdinstvo Zelengora a samo u 2021. godini dobili su ugovor vrijedan oko 89.000 KM. Indikativno je da je ove poslove privatnom preduzeću čiji je vlasnik načelnik Radomir Sladoje, dodijelilo ŠG Zelengora kojim upravlja aktuelni zamjenik načelnika Kalinovika Đorđe Sladoje.

 

On pored funkcije zamjenika načelnika istovremeno obavlja funkciju v.d. direktora ovog javnog preduzeća što je takođe zabranjeno Zakonom o sprječavanju sukoba interesa ali nadležna Komisija godinama ne odustaje od stava da „vršilac dužnosti direktora nije direktor“ i da „zavisno preduzeće nije javno preduzeće“ u smislu ovog zakona.

 

Pored poslova sa Šumama RS, privatno preduzeće načelnika Kalinovika dobijalo je u prethodnom periodu i ugovore od lokalnog komunalnog preduzeća JKP RAD Kalinovik, takođe za nabavku goriva a vrijednost okvirnog sporazuma sklopljenog za 2021. godinu iznosu oko 21.000 KM.

 

Interesantno je da su po javno dostupnim podacima prihodi privatnog preduzeća načelnika Kalinovika Blondi d.o.o u 2020. godini iznosili 1,2 miliona KM a u 2019. godini 1,9 miliona KM dok budžet ove male opštine iznosi 2,9 miliona KM.

 

Takođe, kada se govori o sukobu interesa, treba istaći i da je opština Kalinovik kupila na kredit propalu Drvnu industriju a potom je, po pisanju medija, iznajmila firmi u vlasništvu kćerke aktuelnog načelnika Elene Sladoje, koja je samo u 2019. godini imala prihode preko 900.000 KM.

 

Zbog ovog i sličnih primjera Transparency International u BIH već dugo se zalaže za unapređenje zakona o sukobu interesa na svim nivoima kako bi se privatnim preduzećima u vlasništvu funkcionera i članova njihove uže porodice zabranila svaka vrsta poslovanja sa javnim institucijama, ustanovama i javnim preduzećima.

 

Izvor: transparentno.ba

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *