21/02/2024

GRADSKA DEBATA: Kupovina Televizije OSM, dobar potez gradskih vlasti ili ne?

Proteklih dana u medijima se vodila debata oko odluke Skupštine Grada Istočno Sarajevo o kupovini Televizije OSM sa Pala, koja bi uz nedavno osnovan gradski radio- tačnije internet portal, činila jedinstven gradski medij, koji Istočno Sarajevo kao administrativni, ekonomski i univerzitetski centar istočnog dijela Republike Srpske svakako treba da posjeduje.

Međutim, da stvari nisu tako jednostavne govori i podatak o propalom preduzeću RTV Istočno Sarajevo koje je, isto tako, preduzeće osnovano odlukom gradskih vlasti o čemu je, između ostalog SNSD, na čelu sa načelnikom opštine Ljubišom Ćosićem govorio, odnosno da gradske vlasti kupuju televiziju OSM a još nisu donijeli odluku šta će sa drugom, tj. nisu informisali ni odbornike ni javnost šta se dešava sa RTV IS koja je u stečaju i koja je propala zahvaljujući lošem rukovođenju i nebrizi Gradske uprave. Ćosić je u izjavi za Srnu naveo i da je već oktobar a Gradska uprava još nije izašla sa prijedlogom finansiranja nove radio-televizije. Osim toga, loše je to što se grad za kupovinu Televizije OSM zadužio oko 300.000 KM što je oko polovina dogovorene cijene.

S druge strane gradska vlast u Istočnom Sarajevu ne vidi ništa sporno u kupovini Televizije OSM jer je cijeli postupak bio transparentan, a odbornici u Skupštini grada najbolje znaju u šta treba uložiti novac, izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković u izjavi za Srnu i dodao da su sredstva od 600.000 KM obezbijeđena kombinovano iz kredita i iz budžeta, te da se o tome izjašnjavala i Skupština grada na transparentan način. Prema njegovim riječima, kredit, iz kojih je obezbijeđen dio sredstava, izglasan je jednoglasno. Na pitanje da li je bilo svrsishodnijeg načina da se utroše ova sredstva, Lučić je rekao da je odlukom definisano na šta treba da se potroše i 29 odbornika je saglasno sa tim, te da oni, kako kaže, najbolje znaju šta je svrsishodnije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *