Grand Trade-u godinama ignorisano korištenje vode bez dozvole

Grand Trade godinama je nelegalno trošio vodu, uprave Vodovoda su sve ignorisale

 

Banjalučki Vodovod godinama je ignorisao činjenicu da je zgarada „Grand Trade“ u „Picinom parku“ u Banjaluci koristila vodu sa neprijavljenog vodomjera. Iako je neregularnost prilikom potrošnje vode i korištenja vodovodne mreže otkrivena, rukovodstvo Vodovoda godinama nije reagovalo. Pričinjena je šteta u iznosu od 25 000 maraka.

 

Pojedinci su, tadašnje, rukovodstvo Vodovoda na čijem čelu su redom bili kadrovi SNSD-a upozoravali da „Grand Trade“ preduzeće u vlasništvu Mile Radišića, na nezakonit način koristi vodovodnu mrežu banjalučkog Vodovoda ali niko nije reagovao zbog zajedničkih političkih veza Mile Radišića i tadašnjeg rukovodstva Vodovoda, tvrde izvori Gerila info. Mile Radišić jedan je od kumova lidera SNSD-a, Milorada Dodika.

 

Grand Trade je, koristeći neprijavljen vodomjer, napravio štetu banjalučkom Vodovodu u iznosu od 25 000 maraka.

 

Sve su, tvrde naši izvori, znala sva tri posljednja direktora Vodovoda, koji su i članovi SNSD-a, ali nije bilo nikakve reakcije.

 

U međuvremenu je, nakon posljednjih lokalnih izbora, nakon promjene vlasti u Banjaluci došlo i do promjene rukovodstva u Vodovodu i SNSD je izgubio decenijsku kontrolu u tom preduzeću.

 

Iz Vodovoda Banjaluka priznali su, nakon naših pitanja, da je utvrđeno da je „Grand Trade“ nelegalno imao priključak na vodovodnu mrežu. Oni, u odgovoru za Gerila info, tvrde da su nepravilnosti uočili u aprilu ove godine.

 

Dana 20.4.2022. godine u sklopu naših redovnih aktivnosti na intezivnim kontrolama i otkrivanju nelegalne potrošnje kako kod pravnih tako i kod fizičkih lica na našem konzumnom području utvrdili smo da je pravno lice Grand Trade koristilo vodu preko priključka Vodovoda Banjaluka u ulici Vuka Karadžića broj 2. Stanje zatečeno na vodomjeru naknadno smo fakturisali pomenutom pravnom licu i u vezi s tim smo zaključili poravnanje na način da Grand Trade dug izmiri u četiri rate“, odgovorili su nam iz banjalučkog Vodovoda.

 

Sve traje godinama i za priključak „Grand Trade“ znali su prethodni direktori Vodovoda jer su na vrijeme obaviješteni o stanju na terenu, tvrde naši izvori.

 

Vodovod Banjaluka

U Vodovodu objašnjavaju da je Grand Trade većinu duga izmirio prilikom potpisivanja poravnanja a da će izmirenjem cjelokupnog duga ovo preduzeće u vlasništvu Dodikovog kuma u potpunosti obeštetiti ovo preduzeće.

 

Iz banjalučke gradske uprave nisu željeli da komentarišu navode o nelegalnom korištenju vodovovodne mreže od strane Grand Trade navodeći da su pitanja u vezi s tim u nadležnosti Vodovoda Banjaluka.

 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kratko je, za Gerila info rekao da nije upoznat sa konkretnim slučajem ali je reko i da svakako podržava da bilo kakve nelegalne radnje na štetu Vodovoda ili bilo kojeg drugog gradskog javnog preduzeća budu spriječene i sankcionisane.

 

Iz preduzeća „Grand Trade“ nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa saznanjima da su se nelegalno spojili na vodomjer u ulici Vuka Karadžića broj 2.

 

Odbornik SDS-a u banjalučkoj gradskoj skupštini, Aleksandar Petković, za Gerila info kaže da problem koji je uočen kada je u pitanju korištenje vodovodne mreže od strane „Grand Trade“ nije neuobičajen niti usamljen kada je u pitanju odnos pojedinih „poznatih“ biznismena sa javnim gradskim i republičkim preduzećima ili institucijama.

 

„To je problem koji nije samo vezan za Vodovod, mnogo veće brutalnosti su se dešavale i dešavaju se u Elektroprivredi gdje su milioni maraka otišli u džepove onih koji su blizu vlasti, otpisanih dugova, raznih neovlaštenih potrošnji koje su minimalnim kaznama ili uopšte nisu kažnjeni. Jedan od primjera je i Ekvator kompanija koja je u bliskoj prošlosti sa budžeta grada skinuta sredstva od dva miliona maraka, a otpisani su im milionski iznosi za električnu energiju zbog neblagovremenih tužbi ciljano i smišljeno. Ovo je samo jedan od primjera od mnogobrojnih na koji su način izvučeni milionski iznosi, a tako je rađeno u svim segmentima javnih dobara što aplicira da su samo od tih stavki mnogi problemi boračke populacije, penzionera i svih drugih mogli biti riješeni, a u lokalnim zajednicama već odavno riješeni problemi vodosnabdijevanja našeg stanovništva. Neovlaštena potrošnja ne samo što podliježe novčanim kaznama, već podliježe i krivičničnoj odgovornosti koja je propisana zatvorskom kaznom a što se nije dešavalo. Svako ko naslijedi ovakve stvari, ma koliko bio dobar menadžment, treba mnogo vremena da se sve to dovede u normalne tokove“, kaže Petković za Gerila info.

 

 

Gerila info, na ovu temu, nije uspjela da dobije komentar bivšeg direktora banjalučkog Vodovoda, Zorana Popovića. Popović je, inače, i odbornik SNSD-a u banjalučkoj gradskoj skupštini.

 

Mile Radišić i njegovo preduzeće „Grand Trade, javnosti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini postali su poznati kada je u centru Banjaluke ta firma, prije deset godina, počela izgradnju ogromnog stambeno poslovnog kompleksa. Tada su, protiv izgradnje na zelenoj javnoj površini ali i uzurpacije životnog prostora banjalučke porodice Vulić, mjesecima protestovali brojni građani i aktivisti.

 

IZVOR: Gerila info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *