GREŠKA ILI SMIŠLJENA NAMJERA Prodali četiri hale za 401.000 KM, a na novog vlasnika uknjižili pet

Sindikat solidarnosti TK godinama upozorava na stečajnu mafiju, odnosno stečajne sudije, stečajne upravnike i vještake koji su veoma bitna karika, te pojedine advokate i predsjednike sudova. Sve je to, tvrde, jedna šema.

 

Piše: Edin Skokić/Interview

 

Sindikat solidarnosti Tuzlanskog kantona godinama upozorava pravosudne institucije i javnost na mutne radnje u stečajnim postupcima koji traju do beskonačnosti.
Posljednja u nizu, kako ističu, mutnih radnji otkrivena je prilikom prodaje imovine preduzeća „Rudarinvest“ iz Banovića.

 

Stečajni upravnik Enver Ćosićkić je 5. aprila 2017. godine objavio oglas za prodaju četiri poslovne zgrade u privredi u vlasništvu „Rudarinvesta“, ali je Mirsad Dedić iz Odbora povjerilaca sasvim slučajno u Zemljišnoknjižnom uredu Općine Banovići otkrio da je na novog vlasnika uknjiženo pet hala.

 

Šta bi bilo da greška nije otkrivena?

 

Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK podsjeća kako je Ćosićkić raspisao oglas o prodaji četiri hale sa pripadajućim zemljištem.

 

– Sve je to u redu, ali je kasnije, po meni, otkriven kriminal. Otkrivena je uknjižba pet hala i Sindikat solidarnosti TK je odmah obavijestio pravosudne institucije. Postavljali smo javno pitanje kako je moguće da neko proda četiri hale, a da se uknjiži pet. Godinama upozoravamo na stečajnu mafiju, odnosno stečajne sudije, stečajne upravnike i vještake koji su veoma bitna karika, te pojedine advokate i predsjednike sudova. Sve je to jedna šema. U ovom slučaju sumnjamo da je novi vlasnik od stečajnog upravnika dobio jednu halu gratis – kaže Kopić.

 

Igra brojeva

 

Nekadašnji uposlenik „Rudarinvesta“, danas član Odbora povjerilaca, Mirsad Dedić, kaže da je krivična prijava podnesena Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, ali da nisu dobili nikakav odgovor.

 

– Novi vlasnik Ibrahim Lapandić je kupio četiri hale za 401.000 KM. Sad ne znam je li bila igra brojeva, jer su se prodavale hale pod rednim brojevima 1, 2, 3 i 5. Hale pod rednim brojem 4 nije bilo. A kada sam izvadio zemljišnoknjiški izvadak i ona je bila uknjižena na novog vlasnika. Poslije se u cijelu priču uključuje i Rudnik mrkog uglja „Banovići“ tvrdeći da je to njihova hala. Ali se postavlja pitanje zašto rudnik nije tražio svoju imovinu kada je stečaj otvoren. Hale 4, navodno nema, postoje temelji jer je tu bio nekada montažni magacin. Međutim, uknjižena je kao i 15 dunuma zemljišta na novog vlasnika. Stečajni upravnik je dolazio, šalje nas u federalnu agenciju, pa vidjet ćemo kako će se ovo riješiti – kaže Dedić.

 

 

Stečajna sutkinja priznala grešku

 

Međutim, Kopić se pita šta bi se dogodilo da ovaj slučaj nije otkriven ili greška koju je, kako tvrdi, priznala stečajna sutkinja Biljana Novak.

 

– Biljana Novak je priznala grešku, ali se za greške valjda mora odgovarati. Pokušavaju na sve moguće načine da premoste ovaj slučaj. Ja sam ubijeđen da je neko dobio novac za halu koja nije bila predmet prodaje, a uknjižena je na novog vlasnika. Žele da ugase stečajni postupak u „Rudarinvestu“ i to je dobro, jer stečajni upravnik Enver Ćosićkić neće dobivati naknadu od 2.000 KM mjesečno. Svi se „vade“ da je napravljena greška. A šta bi bilo da greška nije otkrivena? Pa, upravo tako radi stečajna mafija koja preko stečajnih postupaka uništava ovu zemlju. Niti jedan stečajni upravnik nije uhapšen, a davno sam rekao kako 99 posto stečajnih sudija, stečajnih upravnika i vještaka treba uhapsiti zbog mahinacija u stečajnim postupcima – decidan je Sakib Kopić.

 

Provode se istražne radnje

 

U Kantonalnom tužilaštvu TK ističu da u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK, Odjelom za borbu protiv privrednog kriminala, provode istražne radnje po prijavi Sindikata solidarnosti TK u vezi sa prijavljenim nepravilnostima prilikom prodaje imovine stečajnog dužnika „Rudarinvest“ iz Banovića.

 

– Po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK preduzimaju se relevatne provjere i istražne radnje, kao i analiza izuzete dokumentacije i drugih pribavljenih dokaza. U skorije vrijeme očekujemo da će Policijska uprava MUP-a TK ovom Tužilaštvu dostaviti izvještaj u vezi sa obavljenim provjerama. Dakle, radi se o predmetu u kojem se obavljaju provjere prijavljenih radnji i nije donesena tužilačka odluka – navodi Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

 

Vratili smo halu stečajnom dužniku?

 

U Općinskom sudu Tuzla navode kako je stečajni upravnik 5. aprila 2017. godine objavio oglas za prodaju imovine stečajnog dužnika. Ističu da su predmet prodaje bile poslovne zgrade označene brojevima 1, 2, 3 i 5.

 

Na naš upit da li je stečajna sutkinja Biljana Novak ima saznanja da su u Zemljišnoknjižnom uredu Općine Banovići na novog vlasnika upisane poslovne zgrade u privredi pod brojevima 1,2,3,4 i 5 iz Općinskog suda su odgovorili:

 

– Da, postupajući sudija je u toku postupka upoznat sa navedenom okolnosti.

 

Kad pitamo kako je moguće da se poslovna zgrada u privredi pod brojem 4, koja nije bila predmet prodaje, uknjiži na novog vlasnika iz suda odgovaraju:

 

– Poslovne zgrade su uknjižene na osnovu pravosnažnog rješenja suda broj: 32 0 134 997 13 ST od 12.06.2019. godine, protiv kojeg rješenja nije uložena žalba, a koje je postalo pravosnažno s danom 26.06.2019. godine.

 

U Općinskom sudu Tuzla navode kako su preduzete aktivnosti da se poslovna zgrada pod rednim brojem 4 vrati u vlasništvo „Rudarinvesta“.

 

– Poslovna zgrada broj 4 vraćena je u vlasništvo i posjed stečajnog dužnika „Rudarinvest“ Banovići, o čemu je sa pravnim sljedbenikom kupca nekretnina dana 18.7.2022. godine zaključen Ugovor o prenosu prava vlasništva i posjeda bez naknade, radi ispravke upisa koji je notarski obrađen i ovjeren – navode u Općinskom sudu Tuzla.

 

Kupac je zgrade 1,2, 3 i 5 platio 401.000 KM, a procjena vrijednosti hale broj 4 nije vršena. U Općinskog sudu Tuzla nisu mogli dati precizan odgovor o njenoj vrijednosti. Inače, kupac Ibrahim Lapandić dugo je bio u rukovodstvu Rudnika mrkog uglja „Banovići“ i jedan od najbližih saradnika Mirsada Kukića, nekadašnjeg lidera Pokreta demokratske akcije BiH (PDA BiH) i osobe koja se nalazi na američkoj crnoj listi.

 

Prodato u bescijenje

 

Hala broj 4 dovodi se u vezu sa RMU „Banovići“ koji navodnu polaže pravo na tu nekretninu, a Sakib Kopić na kraju iznosi podatke ko je sve bio među vlasnicima „Rudarinvesta“.

 

– Šokirat ćete se kada vidite imena. Prvi je Bahrudin Šarić, profesor, pa imamo Mirsada Kukića… Nisu uplaćivali ljudima doprinose i plate, pa su imovinu gurnuli u stečaj koja je kasnije u bescijenje prodata – zaključuje Sakib Kopić.

 

Inače, „Rudarinvest“ je imao sličnu djelatnost kao i „Tvornica transportnih uređaja“ iz Tuzle, a u vrijeme rata u BiH radnici su radili za potrebe Armije R BiH. U stečajnom postupku radnici su dobili nešto novca, a član Odbora povjerilaca Mirsad Dedić kaže kako radnicima staž nije uvezan u prosjeku od desetak godina.

 

Od imovine ništa nije ostalo. Ostala je samo sporna hala broj 4.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *