29/02/2024

Milionske ugovore podijelili pregovaračkim postupkom

„Vode Srpske“ su u toku prošle godine ugovore milionske vrijednosti dodijelile na najmanje transparentan način, pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci.  Najvrijedniji ugovor, od 3,1 milion KM, dodijeljen je “Eko Euro Timu” iz Krupe na Vrbasu u vlasništvu Dragiše Tubića koji je u rodbinskim vezama sa poslanikom u Narodnoj skupštini RS Mladenom Ilićem.

 

Konkretno, u dopisu koji je stigao na adresu portala CAPITAL, a koji potpisuju nezadovoljni radnici “Voda Srpske” i u kojem se žale na malverzacije u javnim nabavkama koje se navodno odvijaju u toj ustanovi, pobrojani su brojni ugovori koje je ova ustanova dodijelila pregovaračkim postupkom prošle godine.

 

Preduzeću “Eko Euro Tim” iz Krupe na Vrbasu  u avgustu prošle godine dodijeljen je ugovor težak 3,1 milion maraka sa PDV-om i to za rekonstrukciju zaštitnih vodnih objekata na teritoriji Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Laktaša i Srpca.

 

Kao opravdanje zbog čega je ugovor dodijeljen pregovarački postupkom bez objave obavještenja u „Vodama Srpske“ su naveli da hitna rekonstrukcija objekata ne bi mogla biti započeta minimum 60 dana od dana objavljivanja obavještenja o nabavci na osnovu čega bi, kako kažu, bilo upitno okončanje svih aktivnosti do kraja 2022. godine .

 

Tvrde da su postupak pokrenuli u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

 

“Pregovarački postupak proveden je sa preduzećem “Eko Euro Tim” Krupa na Vrbasu, jer navedeni ponuđač posjeduje potrebno tehničko i profesionalno iskustvo u realizaciji istih ili sličnih poslova, i čija je prethodna realizacija istih ili sličnih ugovora okončana bez primjedbi”, jedno je od neubjedljivih zvaničnih objašnjenja „Voda“ uz ovu javnu nabavku.

 

Pored pomenutog ugovora, “Vode Srpske” su krajem prošle godine pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja dodijelile i gotovo pola miliona KM vrijedan ugovor “Institutu za vode” Bijeljina i to za ispitivanje kvaliteta voda vodotokova u Republici Srpskoj.

 

Pregovarački postupak za redovne aktivnosti

 

„Naša zakonska obaveza, kako domaća koja proističe iz Zakona o vodama, tako i međunarodna koja proističe iz različitih konvencija i sporazuma, jeste da se predmetne aktivnosti realizuju u toku svake kalendarske godine i ne možemo dopustiti da zbog postupanja pojedinih ponuđača koji imaju za cilj odugovlačenje realizacije otvorenog postupka javne nabavke što u konačnici ima za cilj sprečavanje ugovornog organa u realizaciji svojih zakonskih obaveza kao i činjenice da smo tek 16. septembra 2022. godine zaključili ugovor o sufinansiranju Projekta „voda vodotoka-ocjene hemijskog statusa voda koji sufinansira Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS“, pravdali su ovu nabavku u „Vodama Srpske“.

 

„Vode“ su i „Zavodu za vodoprivredu“ iz Bijeljine takođe dodijelile ugovor pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci i to za hitnu reviziju Plana upravljanja rizikom od poplava na području Republike Srpske.

 

I ovdje su kao opravdanje za korištenje pregovaračkog postupka naveli da bi da ga nisu upotrijebili probili rok za realizaciju ovog projekta.

 

 Kupuju automobil od 62.000 KM

„Vode Srpske“ su odlučile potrošiti i gotovo 62.000 maraka za nabavku automobila sa zatamnjenim bočnim staklima i zadnjom šajbom.

Zahtijevaju da automobil bude sive metalik boje, EURO 6 standarda, kao i da posjeduje multifunkcionalni SERVOTRONIC upravljač sa kontrolama za radio i telefon.

TI BiH: Nema opravdanja za ovakve nabavke

 

Srđan Traljić iz ogranizacije „Transparency international BiH“ (TI BiH) kazao je da bi, prema Zakonu o javnim nabavkama BiH pregovarački postupci trebalo da se koriste samo u krajnjim mjerama ukoliko ne postoji mogućnost provođenja otvorenog postupka.

 

„Za provođenje pregovaračkog postupka moraju se ispuniti zakonski uslovi. Vidjeli smo u proteklom periodu kroz monitoringe javnih nabavki da su ugovorni organi zloupotrebljavali pregovaračke postupke, pozivali se na krajnju hitnosti, na neke okolnosti na koje nisu mogli uticati i milionske ugovore dodjeljivali nekim preduzećima koja u javnosti već duži niz godina slove kao podobna“, istakao je Traljić.

 

Dodao je da je Agencija za javne nabavke BiH dala mišljenje gdje je objasnila da se pregovarački postupci mogu koristiti u krajnjoj mjeri, kada se zaista mora brzo reagovati.

 

Oni često kao razlog za primjenu pregovaračkog navode to što im je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila nabavku, a to se ne može navesti kao razlog kada ste sami sebe doveli u takvu situaciju da ste sami loše koncipirali tendersku dokumentaciju koju vam je neko oborio“, rekao je Traljić.

 

Zakon o javnim nabavkama je po pitanju pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci veoma jasan i kaže da se on može primjenjivati : „Kada izuzetno, zbog dokazivih razloga krajnje hitnosti, prouzrokovane događajima nepredvidivim za ugovorni organ, ne mogu ispoštovati ovim zakonom utvrđeni minimalni rokovi za otvoreni, ograničeni ili pregovarački postupak sa objavljivanjem obavještenja. Okolnosti kojima se opravdava izuzetna hitnost postupka ni u kom slučaju ne smiju se dovesti u vezu sa ugovornim organom.”

 

Pokušali smo stupiti u kontakt sa direktorom „Vodama Srpske“ Miroslavom Milovanovićem kako bi nam dao komentar na ovu temu, ali ga do objave ovog teksta nismo uspjeli dobiti na telefon.

 

IZVOR: Capital/Bojana Ninković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *