„Integral inženjering“ tužio HET za 1,7 miliona KM

Kompanija „Integral inženjering“ podnijela je tužbu protiv „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET) kojom od ovog zavisnog preduzeća iz holdinga „Elektroprivreda RS“ potražuje 1.671.000 KM za projekat „Izgradnja mosta preko rijeke Trebišnjice“, otkriva CAPITAL.

 

Pored tužbe koja je podnesena početkom ove sedmice, “Integral inženjering” je u četvrtak obavijestio HET da će privremeno obustaviti radove na ovom projektu zbog neplaćanja obaveza po ispostavljenim računima u iznosu od oko 300.000 KM.

Iz ove kompanije su potvrdili za CAPITAL da su podnijeli tužbu i da ne odustaju od nje, ali kažu da će nastaviti radove, jer su u međuvremenu plaćene zaostale obaveze.

„Istog dana kada smo uputili obavijest da ćemo obustaviti radove, investitor je izmirio svoje obaveze, tako da ćemo nastaviti radove“, kažu za CAPITAL iz „Integral inženjeringa“.

Kada je riječ o tužbi kojom potražuju 1,67 miliona KM, iz ove kompanije objašnjavaju da su tužbu podnijeli u skladu sa zakonom o obligacionim odnosima radi povećanja troškova projekta, odnosno zbog razlike u cijeni nastale usljed promjena cijena na tržištu.

„Zakon omogućava izvođaču radova da zahtijeva izmjenu cijene radova ako su se cijene elemenata povećale u tolikoj mjeri da bi trebalo da cijena radova bude veća za više od deset odsto. Pošto je taj uslov ispunjen, jer su cijene drastično skočile u odnosu na 2019. godinu kada je potpisan ugovor za ovaj projekat, podnijeli smo tužbu“, kažu iz „Integrala“.

Tužba Integrala ptotiv HET-a

S druge strane, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a Ilija Tamindžija kaže da nema osnova za obustavljanje radova na projektu „Izgradnje mosta preko rijeke Trebišnjice“, jer su plaćene sve obaveze po ispostavljenim računima.

On objašnjava da se u skladu sa ugovorom plaćanje obavlja u skladu sa okončanim situacijama i ispostavljenim fakturama i priznaje da je bilo kašnjenja po jednoj ispostavljenoj fakturi.

„Riječ je o 27. okončanoj situaciji za koju je bio probijen ugovoreni rok plaćanja, zbog čega je izvođač radova poslao obavijest da će privremeno obustaviti radove. Međutim, istoga dana kada je stigla obavijest, plaćena je faktura ispostavljena po toj situaciji, kao i sljedeća faktura u ukupnom iznosu od oko 330.000 KM“, kaže Tamindžija za CAPITAL.

On ističe da navodi iz tužbe kojom „Integral“ potražuju dodatnih 1,67 miliona KM u odnosu na ugovorenu cijenu nisu neosnovani, ali kaže da je tužba preuranjena.

„Istina je da je u odnosu na period kada je potpisan ugovor zbog korone i posljedica ukrajinske krize došlo do povećanja svih cijena, ali zakon kaže da izvođač radova tek po okončanju projekta može da traži isplatu dodatnih sredstava. Zato smatramo da je tužba preuranjena“, kaže Tamindžija.

Iz „Integrala“ odbacuju te primjedbe i kažu da oni imaju pravo u toku radova da traže isplatu dodatnih sredstava usljed povećanja cijena, kao i da investitor ima pravo da takav zahtjev uvaži i isplati dodatna sredstva.

„U suprotnom ispada da izvođači radova iz vlastitih sredstava treba da finansiraju dodatne troškove projekta koji su nastali usljed enormnih poremećaja cijena“, kažu iz ove kompanije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *