Kolika su primanja visokog funkcionera SDS-a Darka Babalja i šta od imovine posjeduje

Darko Babalj SDS-u se pridružio još kao maloljetno lice. Već deset godina je na različitim funkcijama, a trenutno je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Poslanička primanja- plata, topli obrok, prevoz i paušal sitnica, 6 737 KM, piše CIN na osnovu podataka CIK-a.

 

Piše: Sanja Vasković

Foto: screenshot/FTV

 

Prije nego što je postao poslanik u Parlamentu BiH na izborima 2022. godine, Babalj je proveo jedan mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske gdje je imao duplo niža primanja nego u parlamentu- platu od 3 052 KM, koja je opet u visini dvije prosječne plate u Republici Srpskoj mjerene u januaru 2024. godine prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

 

Ranije je kao delegat u Domu naroda PS BiH imao platu od 4.314 KM, te kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine u mandatu 2010- 2014.  približno jednaka primanja, odnosno 4.333 KM.

 

Osim toga, poslanik Darko Babalj je jedno vrijeme primao i tzv. “bijeli hljeb”- odnosno platu i nakon isteka mandata, nepopularnu mjeru čije je ukidanje bilo jedno od glavnih zahtjeva građana na protestima protiv neefikasne vlasti u BiH 2014. godine.

 

U 2013, 2014. i 2017. godini građani BiH platili su Babalju naknade ukupne vrijednosti 24.611 KM.

 

Doduše, nekada davno imao je i kredit od svega 15.000 KM.

 

Dio imovine prebacio na suprugu

 

Kada je riječ o nekretninama, Darko Babalj je CIK-u prijavio stan u Istočnom Sarajevu koji je procijenjene vrijednosti 80.000 KM, u međuvremenu cijena stana je rasla. Dalje, Babalj je vlasnik poslovnog prostora od 16 kvadrata koji je 2018. vrijedio 20.000 KM, dok posjeduje i umjetnine procijenjene vrijednosti 50.000 KM.

 

Čuvena “Vila Andrea” registrovana je na njegovu suprugu kao i Galerija “Vizantija” u Istočnom Sarajevu.

 

Napominjemo, Centralna izborna komisija (CIK), kojoj političari prijavljuju imovinu, nije odgovorna za tačnost podataka koje funkcioneri unose u obrasce koje su obavezni popuniti. Drugim riječima, političari mogu upisati šta god žele, a niko ih neće kazniti ako podaci ne odgovaraju stvarnoj imovini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *