29/02/2024

Istočna Ilidža- pratimo nezvaničnu izbornu kampanju

Iako izborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji bi trebali da se održe 15. novembra počinje tek mjesec dana ranije, u našoj državi skoro sve aktivnosti političkih stranaka zadnjih mjeseci usmjerene su u ovom pravcu.

Kada govorimo o opštini Istočna Ilidža, jednoj od šest opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo, možemo smatrati da je razvoj ove opštine i planirani projekti zaustavljen još u oktobru prošle godine kada je političkom kupovinom pojedinih odbornika SNSD sa koalicionim partnerima obezbijedio većinu u Skupšini opštine. Od tada traju stalna neslaganja između aktuelnog načelnika opštine Marinka Božovića i skupštinske većine predvođene SNSD-om, a sve na štetu građana.

SNSD i stranke okupljene oko ove političke partije neglasanjem za pojedine tačke koje su se našle na dnevnom redu Skupštine opštine proteklih mjeseci, onemogućili su dotok sredstava u budžet opštine, pa su načelnikova obećanja o izgradnji mosta u naselju Radulovac, zgradi Gimnazije (za čiju izgradnju sredstva treba da obezbijedi Vlada RS), kanalizaciji u Vojkovićima, rasvjeti u Ravnogorskoj i slično, ostaju samo obećanja!

S druge strane, SNSD je, uvodeći brigu o socijalnim i osjetljivim kategorijama društva pokušao da se približi biračima.

Pored oštrih tonova na skupštini, nezvanična kampanja uveliko je počela. Aktivnosti načelnika Božovića svedene su na obezbjeđivanje podrške birača budžetskim sredstvima, i može se reći, najlakšim indirektnim načinom dobijanja glasova.

To je: Potpisani ugovori o stipendiranju sa 58 studenata i učenikom generacije… potpisan ugovor za sufinansiranja troškova specijalizacije doktorice… sufinansiranje nabavke udžbenika… potpisan sporazum o saradnji sa Agrarni fondom…Odluka o pokretanju postupka javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji igrališta u Kasindolu i Donjim Mladicama… ovo su samo neke od aktivnosti.

Odluka opštine Istočna Ilidža o pokretanju postupka javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji igrališta u naseljima Kasindo i Donje Mladice vrijedna 167.000 maraka + PDV samo je jeftino zakašnjelo predizborno obećanje odlazećeg načelnika Božovića” , izjavio je šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Nebojša Šešlija, i kandidat za načelnika ove opštine na predstojećim izborima.

SNSD je svoje predizborne aktivnosti upotpunio “postavljanjem igrališta u naseljima Vojkovići, Mladice, i Kasindo”, tačnije elemenata igrališta, pokušavajući obezbijediti glasove pričom o tome da “u opštini Istočna Ilidža za 25 godina vlasti SDS i njihovi koalicioni partneri nisu ništa izgradili, ističe Šešelija i kaže da je smiješno da Božović sada obmanjuje javnost fotografijama i maketama imaginarnih projekata”.

Pored toga, ne smijemo zaboraviti sadnice voća na Mladicama (koje su se osušile) i konstantno poređenje sa razvojem susjedne opštine Istočno Novo Sarajevo, na čijem čelu je kadar SNSD-a, koja ima veću podršku Vlade Republike Srpske, što ne bi trebalo služiti kao “ucjena birača”. I da, objave ovog kandidata o broju rođene djece u JZU “Srbija” kojom rukovodi, zaista nema nikakve direktne veze sa njegovim aktivnostima.

Dakle, u Istočnoj Ilidži stanje prosječno, kao pred svake izbore, populističkim mjerama nastoje se obezbijediti glasovi i podrška birača, bez inovativnih ideja, bez kreativne kampanje, konkretnih rješenja, samo obećanja s jedne, i kritika s druge strane.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *