22/02/2024

Kad stipendije utihnu

Piše: Đorđe Vučinić /Oštro pero Đ.V.

Za trebinjske brucoše, koji su krajem maja ove godine završili srednju školu i upisali fakultete još uvijek ne stiže konkurs za dodjelu stipendija od strane gradske uprave.

Prema informacijama koje nam stižu iz gradske uprave, situacija je u fazonu: “Đekna još nije umrla, a kad će – ne znamo.”

Konkursi u prethodne dvije godine, otkako i je uvedena nova forma stipendiranja – stipendije za studente deficitarnih zanimanja, već su bili objavljeni krajem ljeta, dok su liste izlazile u prvim danima oktobra.

S obzirom da i dalje nema objavljenog konkursa, rješenje se nazire u dva moguća slučaja: stipendije će biti dodijeljenje “tik” pred izbore ili ih uopšte neće biti.

Kada su u pitanju stariji studenti koji već primaju te stipendije, gradska uprava ponovo kaska.

Prema ugovorima koje su studenti potpisali sa Gradom Trebinjem, stipendije su već odavno trebale biti isplaćene.

Stipendije, slučajno ili ne, ponovo ne stižu do studenata već mjesecima.

Da li to aktuelna vlast u Trebinju misli da “kupi” studente dajući im ono što im po Ugovoru i pripada?

Hoće li studenti za svoje dvije nedospjele stipendije morati čekati do novembra?

Zašto ponovo kasne stipendije?

Ponoviću, ja kao student Pravnog fakulteta u Novom Sadu ne spadam pod deficitarna zanimanja, te ne primam niti ovu, a niti bilo kakvu drugu stipendiju.

Bilo bi lijepo, poželjno i ljudski da oni kojima kasne stipendije izađu u javnost, pišu javno o problemima, te izađu iz 4 zida, jer se između tih zidova nijedan problem neće riješiti.

Meni nikada neće biti problem da se borim za pravdu, ali siguran sam da veliko nezadovoljstvo koje očigledno postoji treba kanalisati ka pravoj adresi. Najvažnije je razbiti strah, jer niko nema čega da se plaši dok se bori za osnovna prava koja mu pripadaju!

Volovi trpe jaram, a ne ljudi
Bog je slobodu dao za čovjeka!

-Aleksa Šantić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *