ISTOČNO NOVO SARAJEVO: Dok divlje deponije ugrožavaju rezervoar za vodu, komunalna policija brine o parkiranju

Zdravlje mještana sela Petrovići je ugroženo, ali niko od nadležnih ne reaguje. Vladimir Lubura iz Ekološkog pokreta “Krupac” tvrdi da su za to najveći krivci nesavjesni građani, ali i komunalna policija koja im prećutno dozvoljava da odlažu otpad u prirodi, tačno preko puta rezervoara za vodu.

Zabranjeno bacanje smeća!”, znak je postavljen u blizini sela Petrovići, na području Opštine Istočno Novo Sarajevo. I tu ništa ne bi bilo čudno da upravo oko ovog znaka nije hrpa otpada, od građevinskog do animalnog.

 

Ova lokacija pretvorena je u divlju deponiju, a Vladimir Lubura iz Ekološkog pokreta “Krupac” za to optužuje nesavjesne građane i komunalnu policiju koja im to dozvoljava: “Na molbu jednog dijela mještana sela Petrovići da im pomognem obratio sam se općinskim vlastima i komunalnoj policiji, ali su njihove reakcije izostale”.

 

Lubura kaže da je od načelnice Odjela za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove pri Opštini Istočno Novo Sarajevo Aleksandre Milović tražio da hitno postupi po zakonu, ali se onda postavilo pitanje “čijoj teritoriji taj dio pripada” – da li Istočnom Novom Sarajevu ili Istočnoj Ilidži.

“Ona se prepucava kome pripada ta teritorija što je suludo u ovakvoj situaciji. Ovo se sve dešava zbog neodgovornih građana i komunalne policije koja im ovo prećutno dozvoljava”, ponovio je Lubura, koji se inače već godinama bori i upozorava na opasnosti deponije na Krupačkim stijenama, o čemu je Žurnal objavio seriju tekstova.

Ima još jedna divlja deponija i to na novom putu Lukavica – Jahorina, nalazi se tačno preko puta rezervoara za vodu. Bruka i sramota za sve one koji u ovakvoj prirodi, u šumi, odlažu otpad. I na ovo sam upozorio vlasti i komunalnu policiju, ali opet je izostala reakcija. Komunalna policija je ažurna samo kada nekoga treba kazniti za parkiranje, a na ovakvo uništavanje prirode žmire i prećutno dozvoljavaju nesavjesnim građanima da ostavljaju smeće na ovim lokacijama”, ogorčen je Lubura.

Na ove dvije lokacije se, inače, već dvije godine odlaže stari namještaj, otpaci od hrane, papiri, građevinski materijal, ali i animalni otpad. Poznato je da divlje deponije otpada zagađuju tlo, vodu i da su opasne po zdravlje ljudi. No, nadležne to toliko ni ne zabrinjava.

 

Iz Komunalne policije odgovorili su nam da prema važećoj sistematizaciji radnih mjesta ne mogu davati izjave medijima, dok iz Odjela za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove nisu odgovorili na naš upit.

Izvor: Zurnal.info/Zinaida Đelilović

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *