Tužbe protiv javnih preduzeća koja kriju informacije o poslovanju

Centri civilnih inicijativa (CCI) pokrenuli su tužbe protiv javnih preduzeća, jer informacije o svom poslovanju drže van dometa javnosti.

CCI skreću pažnju javnosti na kontinuirano kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama od strane javnih preduzeća u BiH. Naime, CCI su u decembru 2021. godine uputili svim javnim preduzećima zahtjeve za pristup informacijama, tražeći osnovne informacije o poslovanju javnih preduzeća. Čak 81.5% javnih preduzeća nije dostavilo tražene odgovore u zakonom propisanom roku”, saopšteno je iz CCI.

 

Navode da nedostavljanje podataka po zahtjevu nije jedini pokazatelj da veliki broj informacija o poslovanju javnih preduzeća nije dostupan javnosti.

 

Podsjećaju da su ranija istraživanja CCI-ja pokazala da 50% javnih preduzeća u BiH uopšte nema dostupnu web stranicu, te da preduzeća koja i imaju web stranicu ne objavljuju proaktivnopodatke o poslovanju, istovremeno kršeći i Zakon o javnim preduzećima.

 

“Sve ukazuje na to da je građanima otežan pristup čak i osnovnim informacijama o poslovanju javnih preduzeća, zbog čega su CCI i uputili zahtjeve za pristup informacijama na više od 500 adresa javnih preduzeća. Zabrinjavajuća je i krajnje nedopustiva situacija da uz nepoštivanje zakonom propisanih rokova i potpuno zanemarivanje zahtjeva za pristup informacijama od strane većine javnih preduzeća, neka od njih izričito odbijaju učiniti dostupnim podatke o svom poslovanju”, stoji u saopštenju, prenose Nezavisne.

 

Iz CCI navode da je i JP “Elektroprivreda HZ-HB” d.d. Mostar odbilo da dostavi trogodišnji plan poslovanja.

 

“Iz ovog javnog preduzeća je navedeno da trogodišnji plan poslovanja predstavlja poslovnu tajnu, pri čemu su se pozvali na statut JP ‘Elektroprivreda HZ-HB’. Međutim, poslovna tajna kao izuzetak od saopćenja informacije nije propisana Zakonom o slobodi pristupa informacijama u FBiH, a i samim statutom JP ‘Elektroprivreda HZ-HB’ je navedeno da se poslovnom tajnom ne mogu smatrati podaci koji su javni i po zakonu i po drugim propisima. Neprihvatajući navedeno, CCI je uputio nadležnom sudu tužbu za pokretanje upravnog spora protiv JP ‘Elektroprivreda HZ-HB'”, navode iz CCI.

 

Naglašavaju da ovo nije usamljen slučaj, te su i ranije bili primorani da reaguju.

 

“Prethodno su dva javna preduzeća u 2020. godini također izričito odbila dostaviti podatke o poslovanju, KJKP ‘RAD’ d.o.o. Sarajevo i JP ‘BH Pošta’ d.o.o. Sarajevo. KJKP ‘RAD’ d.o.o. Sarajevo je uvažilo žalbu CCI-ja i naknadno dostavilo tražene podatke. JP ‘BH Pošta’ nije uvažilo žalbu niti preporuku Institucije ombudsmena za ljudska prava nakon čega je CCI uputio nadležnom sudu tužbu za pokretanje upravnog spora protiv JP ‘BH Pošte'”, stoji u saopštenju.

 

Iz CCI poručuju da je neophodno da se javna preduzeća čim prije vrate u zakonske okvire ili da se za to snose posljedice, zbog čega će, kako ističu, i u narednom periodu reagovati na sve slične slučajeve.

Izvor: Direkt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *