Istočno Novo Sarajevo: Sporna nabavka opreme za Sportsko- rekreativnu zonu “Čiča”

Opština Istočno Novo Sarajevo, kojom rukovodi načelnik Jovan Katić (SNSD), provodi postupak nabavke ”Izgradnja sportsko-rekreativne zone u ”ČiČi’ ”. Procijenjena vrijednost ove nabavke je 367.521,37 KM bez PDV-a, a osim toga što je ta vrijednost za oko 10 hiljada KM skuplja od one u Planu nabavki za 2022. godinu, nabavku karakteriše sporna tehnička specifikacija u kojoj su fotografije i skice klupa, kanti, česme i drugog mobilijara najvjerovatnije preslikane iz kataloga nekog od ponuđača.

 

 

 

Ako u potrazi za dokumentima ili drugim informacijama želite posjetiti internet stranicu opštine Istočno Novo Sarajevo, a pritom na vašem računaru imate instaliran neki antivirusni paket, računar će detektovati virusnu prijetnju i dati vam upozorenje.

 

 

 

 

(Prikaz pristupanja internet stranici opštine Istočno Novo Sarajevo)

 

 

 

Preuzimanjem rizika, u potrazi za dokumentima vezanim za javne nabavke, mi ipak nastavljamo dalje i pronalazimo Plan nabavki za 2022. godinu objavljen 2. aprila ove godine, istog dana kada i Plan nabavki za 2021. godinu, koji je objavljen retroaktivno nakon upozorenja Agencije za javne nabavke vezanog za lošu praksu neobjavljivanja planova nabavki. Dakle, najmanje u toku cijele 2021. godine nijedna javna nabavka koju je realizovala opština Istočno Novo Sarajevo nije bila zakonita jer nije bio objavljen Plan nabavki za pomenutu godinu onako kako je propisano u Zakonu o javnim nabavkama. Između ostalog, zbog toga su sve nabavke ove opštine koje su analizirane putem portala PratimoTendere u toku 2021. godine ocjenjene kao visoko rizične.

 

 

(Prikaz rizičnih nabavki opštine Istočno Novo Sarajevo)

 

 

 

No, vratimo se postupku nabavke ”Izgradnje sportsko-rekreativne zone u ”ČiČi’ ” koja je uredno objavljena u Planu nabavki za 2022. godinu i pokrenuta 08.04.2022. godine.

 

Kada je u pitanju faza planiranja, postoji nepodudaranje u planiranoj vrijednosti (356.900 KM bez PDV-a) i procijenjenoj vrijednosti (367.521,31 KM), jer je procijenjena vrijednost više od 10 hiljada KM veća od planirane.

 

Međutim, najviše zamjerki pronalazimo u tenderskoj dokumentaciji, odnosno tehničkoj specifikaciji koja je njen sastavni dio. Tehnička specifikacija sadrži fotografije i skice klupa, kanti, česme i drugog mobilijara koje su najvjerovatnije preslikane iz kataloga nekog od ponuđača. Podsjećamo da to nije dozvoljeno prema članu 54. stav 9. Zakona o javnim nabavkama:

 

‘’Osim ako nije opravdano predmetom nabavke, u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili bi se isključili određeni privredni subjekti ili određeni proizvodi. Takve napomene dopuštene su samo ako se predmet nabavke ne može dovoljno precizno i razumljivo opisati, ali se bez izuzetka moraju označiti s dodatkom “ili ekvivalent”. Nepoznavanje predmeta nabavke ne oslobađa ugovorni organ obaveze za definiranje predmeta nabavke na stvarno konkurentskoj osnovi.’’

 

Rok za dostavljanje ponuda u ovom postupku javne nabavke, kao i rok za otvaranje istih, istekao je 10. maja, a portal PratimoTendere će u skladu sa dostupnim informacijama izvještavati o ishodu ovoga postupka javne nabavke.

IZVOR: Pratimo tendere.ba

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *