29/02/2024

REKLAMIRANJE HET-a: Tenderi pogoduju Alternativnoj i Herceg televiziji

Prije nekoliko dana HE na Trebišnjici raspisale tender vrijedan 35.000 KM bez PDV-a za reklamiranje i propagandu. Iako je upitna i sama opravdanost toga da se jedna hidroelektrana reklamira, još je problematičniji način na koji se ugovori dodjeljuju.

 

Zavisno preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici, koje je dio Mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske, svake godine izdvaja značajna sredstva za reklamiranje i propagandu. Iako je upitna i sama opravdanost toga da se jedna hidroelektrana reklamira, još je problematičniji način na koji se ugovori dodjeljuju.

 

Uzmimo za primjer 2021. godinu. HE na Trebišnjici provele su dva otvorena postupka za reklamiranje i propagandu.

 

Prvi tender objavljen je u aprilu 2021. godine, a ugovor s jedinim ponuđačem, Herceg radio televizijom, parafiran je već narednog mjeseca. Vrijednost zaključenog ugovora je 34.996 KM bez PDV-a, samo četiri marke manje od procijenjene vrijednost. Zanimljivo da se na ovaj tender nije javila, na primjer, Alternativna televizija.

 

No, ovaj medij će već u sedmom mjesecu ipak zaključiti ugovor za reklamiranje i propagandu s HE na Trebišnjici, vrijedan 20.000 KM bez PDV-a, kolika je bila i procjena. Alternativna televizija je na ovom tenderu bila jedini ponuđač, a ovoga puta se, na primjer, nije javila – Herceg radio televizija.

 

Nameće se logično pitanje – zbog čega su se Herceg radio televizija i Alternativna televizija odlučili prijaviti na po samo jedan tender koji nosi identičan naziv?

 

Odgovor se vjerovatno krije u samim tenderskim dokumentacijama. Kada je riječ o prvom tenderu koji je dodijeljen Herceg radio televiziji, od ponuđača se tražilo da ispune uvjet u pogledu posjedovanja TV stanice koja mora imati kvalitetno zemaljsko pokrivanje regije Hercegovina, tj. minimalno opštine Trebinje i Bileća. Osim toga, tražilo se posjedovanje studija s kompletnom opremom za uživo javljanje i uključivanje u program, te uspješna realizacija najmanje jednog ugovora o izvršenju usluga u posljednjoj godini, minimalne vrijednosti 30.000 KM.

 

S druge strane, drugim tenderom se tražilo posjedovanje TV stanice koja mora imati kvalitetno zemaljsko pokrivanje regionalnih centara, tj. minimalno Banja Luka, Doboj, Zvornik, Pale, Foča i Trebinje. Također, tražila se realizacija najmanje jednog ugovora o izvršenju usluga u posljednjoj godini, minimalne vrijednosti 20.000 KM.

 

S tim u vezi, u maju ove godine raspisan je novi tender za reklamiranje i propagandu. Ako ćemo suditi prema tenderskim dokumentacijama prošlogodišnjih tendera, ovaj, procijenjene vrijednosti 35.000 KM bez PDV-a, namijenjen je Herceg radio televiziji.

 

 

Pored ovih nabavki, HE na Trebišnjici su prethodnih godina dodijelile nekoliko desetina ugovora u pojedinačnoj vrijednosti do 6.000 KM, također za reklamiranje i propagandu. Svi ovi ugovori dodijeljeni su netransparentnim, direktnim sporazumima. Podsjetimo, riječ je o postupku javne nabavke gdje ugovorni organi mogu sami izabrati ponuđača s kojim će zaključiti ugovor, bez da uopće traže druge ponude.

IZVOR: Pratimotendere.ba

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *