Чет. сеп 21st, 2023

Istočno Sarajevo- stranačka imenovanja i razrješenja direktora ustanova i preduzeća. Funkcioneri: Dajte priliku ljudima

Imenovanje direktora javnih ustanova i preduzeća, članova stranke- praksa je koja ne mimiolazi ni Istočno Sarajevo. Rezultati poslovanja, odnosno finansijski izvještaji nekada su presudni nekada ne, zavisi čiji je kadar u pitanju, dok se sposobnost za određenu funkciju najčešće mjeri odanošću vladajućoj partiji.

 

JZU “Dom zdravlja” Istočno Sarajevo čiji su osnivači opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, uvijek različitih političkih opcija, osim što je jedno vrijeme imao dva direktora, jer se funkcioneri nisu mogli dogovoriti, sada je na meti obračuna političkih neistomišljenika.

 

Naime, odbornici skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo većinom glasova (opozicija broji samo tri odbornika) smijenili su direktora Dejana Šešelja. Interesantno je da su na ovu funkciju, prije dvije godine isti odbornici, predvođeni SNSD-a imenovali Šešelja. 

 

U međuvremenu on je napustio vladajuću stranku, a SNSD je našao način da se “obračuna” sa doskorašnjim saradnikom koji je godinama bio na funkcijama upravo zahvaljujući SNSD-u.

 

Zvanično, razlog smjene direktora Šešelja je negativan finansijski izvještaj. Šešelj tvrdi da je u riječ o političkoj smjeni koja nije u skladu sa zakonom, jer su izvještaj o poslovanju ove zdravstvene ustanove za prethodnu godinu usvojili Upravni odbor Doma zdravlja i jedna lokalna zajednica.

 

“Ovu smjenu možemo nazvati političkom, meni je zaista žao, definitivno će smjena dobiti sudski epilog, a nažalost mogu ispaštati i radnici Doma zdravlja”, kaže Šešelj i dodaje da se već duži vremenski period politika provlači kroz Dom zdravlja i da su njegovo istupanje iz SNSD-a i nepodobnost razlozi smjene.

 

Predsjednik skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Vedran Jovančić, tvrdi suprotno.

 

“To nije politički obojeno, jer gospodin Šešelj nije član SNSD-a već dvije godine, a obavlja funkciju direktora Doma zdravlja. Mi smo mu dali šansu dvije godine, osim toga ima i negativan finansijski izvještaj i brojne nagomilane probleme koje smo takođe pokušali riješiti”, kaže Jovančić.

 

 

Za Dom zdravlja 20.000 maraka, za račune od telefona 14.000

 

Iako su u prošloj godini povećali prihode, Dom zdravlja je poslovao negativno kao većina zdravstvenih ustanova u RS. Osim učestvovanja u kupovini novog sanitetskog vozila, od rekordnih 20 miliona maraka iz budžeta opštine Istočno Novo Sarajevo za Dom zdravlja je izdvojeno svega 20.000 KM, tvrdi sada već bivši direktor. U isto vrijeme, iz ove opštine su samo troškove telefona platili 14.000 KM.

 

S obzirom da Dom zdravlja nije jedina ustanova ili preduzeće čiji je osnovač opština, a koji posluje negativno (KP “Rad”, SRC “Slavija”, JKP “Sveti Marko”) pitali smo predsjednika skupštine opštine Vedrana Jovančića kada će, istom logikom, biti razriješeni i ostali direktori.

 

Jovančić je kratko odgovorio da će to razmatrati u narednom periodu.

 

Direktorka funkcija- dodatna prilika da se pokaže

 

Novi direktor JZU “Dom zdravlja” Istočno Sarajevo je Nikola Ašanin, a njega će na mjestu direktora vrtića “Patrijarh Pavle” u ovoj opštini zamijeniti dosadašnji portparol za medije, diplomirani sociolog sa iskustvom rada na popisu stanovništva i u opštini, Tamara Rakanović.

 

Šta je to što gospođu Rakanović kvalifikuje za ovo mjesto pitali smo predsjednika Skupštine nakon sjednice.

 

“Trud i rad i učestvovanje u manifestacijama i organizacijama, i ovo joj je dodatna prilika da se pokaže u boljem svjetlu”, odgovorio nam je Jovančić.

 

Istočna Ilidža- druga stranka, isti aršini

 

Kada je riječ o direktorima ustanova i preduzeća, isto je i u Istočnoj Ilidži gdje je na vlasti SDS-ov načelnik Marinko Božović. Svi direktori novoosnovanih ustanova i preduzeća morali su, prije svega biti politički podobni. Tako je direktor “Uslužnog servisa” SDS-ov Slaven Dubovina, JU “Centar za kulturu i informisanje” PDP-ov Božidar Novaković. S obzirom da je DNS podržavao odluke skupštinske većine predvođene SDS-om, direktor “Sportsko- rekreativnog centra” Istočna Ilidža jedno vrijeme bio je Srđan Lazić, koji je  osuđivan za proizvodnju i promet droga.

 

Na njegovo mjesto nedavno je imenovan Miloš Elčić. Pitali smo načelnika Božovića da nam kaže na osnovu čega je gospodin Elčić  izabran na funkciju usko vezanu za sport u ovoj opštini, s obzirom da je navedeno da posjeduje iskustvo u sektoru prodaje.

 

“Vršilac dužnosti direktora ove javne ustanove će biti jedan mlad čovjek kome prvo treba dati priliku. Dolazi iz porodice poginulog borca. Ima radno iskustvo na rukovodećim pozicijama i siguran sam da će ovom javnom ustanovom rukovoditi na adekvatan način”, rekao je za SPIN Info načelnik Božović.

 

I dok načelnici i gradonačelnici u Republici Srpskoj daju prilike stranačkim kandidatima da se dokazuju na rukovodećim pozicijama, veliki broj obrazovanih i mladih ljudi šansu da upotrijebe svoje znanje traži drugdje, daleko odavde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *