Izvođač radova i nadležni krivi što pozorište u Istočnom Sarajevu nije završeno, od Vlade RS traže 330.000 KM za plate radnika

“Uprava Narodnog pozorišta čvrsto vjeruje da će do kraja aprila 2024. godine objekat biti osposobljen za obavljanje pozorišne djelatnosti , te da će Narodno pozorište početi sa radom u maju 2024. godine kada je planirano svečano otvaranje”, i tako godinama unazad.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Ideja o osnivanju pozorišta datira još od prije 20 godina, tačnije 2003. godina kada je opština Istočno Novo Sarajevo počela izgradnju objekta. Dugogodišnji projekat oživljen je 2017. godine uz podršku Vlade RS koja je 2022. donijela odluku o osnivanju Javne ustanove Narodno pozorište Istočno Sarajevo.

 

Nadležni nisu tražili odgovornost za kašnjenje od izvođača radova

 

Iako je prvobitno planirano svečano otvaranje u maju prošle godine, zbog kompleksnosti radove i neažurnosti izvođača radova, taj momenat ipak je planiran za 2024. godinu.

 

“Izvođač radova na samom objektu usljed specifičnosti radova i nedovoljne angažovanosti lica odgovornih za izgradnju objekta još uvijek nisu završili građevinske radove planirane početkom 2023. godine”, navedeno je u Informaciji upućenoj Vladi RS.

 

A ko je izvođač radova?

 

Kao što je Spin info pisao ranije, završni radovi na izgradnji pozorišta vrijednosti 320.960 KM, sa PDV-om, povjereni su firmi “Urbanis” doo odbornika u SO Istočno Novo Sarajevo Miljana Sladoja, dok je, prema podacima sa portala Akta.ba direktor firme Ognjen Sladoje, šef kabinete gradonačelnika Ljubiše Ćosića. Pored ove firme, poslove na završnoj fazi izgradnje pozorišta dobila je i firma “AIS” iz Istočne Ilidže, direktora i vlasnika Siniše Vitkovića.

 

 

Prije toga, opština Istočno Novo Sarajevo je  izvršila dvije javne nabavke vezano za izgradnju pozorišta. Prva se odnosi na “Dekor i opremu pozorišta” vrijednosti 424.980 KM (bez PDV-a). Ugovor je potpisan sa firmom “Dineco” iz Trebinja za koju se u medijima pisalo da je omiljeni dobavljač Vlade Republike Srpske.

 

Druga nabavka vezana je za nepredviđene i naknadne radove na građevinsko- zanatskim radovima. Vrijednost radova je 116.733 KM.

 

Novac su izdvajali svi, opština Istočno Novo Sarajevo, Vlada RS, Vlada Srbije…

 

Nedovršenost građevinskih radova u predviđenom roku prouzrokovalo je i probleme u pogledu zapošljavanja radnika. Iako je usvojen Pravilnik o sistematizaciji za zapošljavanje radnika prošle godine, sve ovo je prolongirano za 2024. godinu.

 

Od Vladu RS mole da izdvoji sredstva za pozorište

 

Budžet ove ustanove trenutno je minimalan, dovoljan tek za platu direktora koji bez adekvatnog kadra neće moći uspostaviti rad pozorišta. Za 19 zaposlenih, od ukpuno 35 koliko ih je planirano sistematizacijom, pozorištu su potrebna sredstva za bruto plate u iznosu od 550.000 KM, dok je za produkciju potrebno oko 100.000 KM, kako su planirali u ovoj javnoj ustanovi. Pored troškova plata i programa, za  funkcionisanje ove javne ustanove potreban je novac za režije, te ostale potrepštine. Za materijalne troškove takođe su potrebna sredstva u iznosu od oko 50.000 KM.

 

Međutim, u pozorištu nemaju novac ni do kraja ove godine za planiranih 19 radnika, zbog čega su od Vlade RS tražili sredstva u iznosu od 330.000 KM.

 

“Ovim putem Vas molim da uvažite moju molbu i da nam odobrite budžet za sistematizaciju radnika, u nadi da će nam Ministarstvo dati saglasnost, blagovremeno ćemo je tražiti … Mi bismo bili zahvalni na iznosu koji možete da izdvojite za nas”.

 

Pisali su molbu za odobrenje sredstava Vladi i ministarkama finansija i prosvjete i kulture načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i gradonačelnik Ljubiša Ćosić.

 

Na sjednici održanoj juče, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da u budžetu za 2024. godinu obezbijedi dodatna sredstva u iznosu od 330.000 KM za prijem radnika u JU Narodno pozorište Istočno Sarajevo. 

 

Osnivanjem JU Narodno pozorište Istočno Sarajevo u 2022. godini, za direktorku je postavljena aktuelna odbornica u SO INS i u Skupštini Grada Aleksandra Damjanović, u međuvremenu na njeno mjesto je došla Jelena Krstić.

 

Konačno otvaranje pozorišta najavljeno je za 23. maj ove godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *