Jesu li policajci MUP-a RS postupanjem prema maloljetniku u Osmacima počinili niz krivičnih djela?

Centar za socijalni rad: Policija nas nije zvala, ne znamo zašto

 

Piše: Slađan Tomić/Buka

 

Juso Jusić, otac maloljetnika (14) kojeg su prije nekoliko dana pripadnici MUP-a Republike Srpske u Osmacima priveli, za Buku je još jednom rekao kako su pripadnici MUP-a RS njegovog sina osim nezakonitog privođenja psihički i fizički maltretirali. Juče je Jusić zaustavljen dok je vozio automobil, a dijete se, priča nam, nakon što je vidjelo policajca, počelo tresti.

 

Sve je počelo, priča otac maloljetnika, kada je policija došla na vrata i odvela maloljetnika kako bi navodno uzela izjavu o inkriminirijućim aktivnostima grupe mladića s kojima se maloljentik ranije družio. Policajci su postupali u suprotnosti sa praksom i zakonom, a nakon što je slučaj preuzelo Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, Jusić se nada i podizanju optužnice te osuđujućoj presudi.

Iz MUP-a Republike Srpske ranije su izdali saopštenje u kojem kažu kako osuđuju svaki vid nasilničkog ponašanja, „te u skladu sa tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa njima će se postupiti u skladu sa zakonom, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornost.“

 

Iz nadležne Policijske uprave Zvornik za BUKU nisu htjeli potvrditi ni da se akcija privođenja desila.

 

„Istraga je u toku, ne mogu vam ništa reći zbog zaštite istrage“, rečeno je za BUKU iz PU Zvornik.

 

Nije jasno kako je potvrda postojanja samog događaja ugrožavanje istražnih radnji, ali da se događaj desio jasno je i iz ponašanja MUP-a, te aktivnosti tužilaštva.

 

Jusić za BUKU kaže kako je juče grad bio pun policajaca i specijalaca zbog najavljenih mirnih protesta. Veliki broj policijskih službenika na ulicama je retraumatizirao njegovog maloljetnog sina. Traumu, kaže, trpi i on jer je iz druge prostorije sluša kako policija tuče maloljetnika.

 

Odveli su ga bez mene u drugu prostoriju, ispitali. Ja nisam imao snage ni moći da izađem iz te prostorije da bih spasio svoje dijete“, sjeća se Jusić.

 

Osim vidljivih fizički povreta maloljetnik trpi i psihičku bol. Ranije je za medije rekao da su ga policajci vezali, uvrtali ruke, obarali na pod.

 

„Dijete nije dobro nikako, ima povrede, boli ga sve. Najgore je što je psihički loše, dijete ne spava, dijete se trese, ne može da progovori. To će ostati problem do kraja života“, kaže uplašeni otac.

 

Advokatica Kisin Zagajac: uočava se niz povreda zakona

 

Cijeneći informacije dostupne u javnosti uočava se niz povreda Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Republike Srpske, ocjenjuje za Buku advokatica Jovana Kisin Zagajac.

 

Dodaje da prema pomenutom zakonu, maloljetnika policijski službenici mogu ispitivati samo uz odobrenje tužioca, a zakon je predvidio da maloljetnika saslušava tužilac koji je posebno/dodatno obučen za rad sa maloljetnicima.

 

„Prva radnja koju je potrebno učiniti kada postoji osnov sumnje da je učinjeno krivično djelo od strane maloljetnika nije ispitivanje već socijalna anamneza koja se pribavlja od nadležnog organa starateljstva i koja radnja se vrši i prije donošenja naredbe za pokretanje pripremnog postupka, ukoliko se načelom oportuniteta nije pristupilo alternativnim mjerama – policijskim upozorenjem i/ili vaspitnim preporukama“, objašnjava Kisin Zagajac.

 

Budući da je lice maloljetnik sa navršenih 14 godina on se zakonski smatra za mlađe maloljetno lice. Kako sam zakon u svom nazivu prvo ističe riječ „zaštita“ samim tim su sve radnje u krivičnom postupku prema maloljetnicima propisane da se vrše na obazriv način, vodeći računa o zrelosti, drugim ličnim svojstvima i zaštiti privatnosti maloljetnika kako vođenje krivičnog postupka ne bi štetno uticalo na njegov fizički, mentalni i kognitivni razvoj.

 

„Ova obaveza izričito je propisana članom 76. Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Republike Srpske ali predstavlja i opštu dužnost svih učesnika u postupku sa maloljetnicima. Pored obaveze obrazrivog postupanja, već na prvom saslušanju maloljetno lice obavezno mora imati branioca i biti saslušavano u prisustvu jednog roditelja, i kao predstavnika Centra za socijalni rad“, pojašnjava Kisin Zagajac.

 

Centar za socijalni rad: Policija nas nije zvala, ne znamo zašto

 

Osim što je maloljetnik „ispitan“ bez jednog roditelja, cijelom procesu nisu prisustvovali ni socijalni radnici što je zakonska obaveza. Za Buku iz nadležnog centra za socijalni rad kažu da ih policija nije pozvala u stanicu kako bi prisustvovali ispitivanju maloljetniku.

 

Ne. Niko me nije obavijestio ni pismeno ni usmeno, nisam znala šta se dešava, nismo bili u toku, vjerujte“, kaže za Buku socijalna radnica Petra Gordeljević iz opštinske Službe socijalne i dječije zaštite.

 

Zakonska je obaveza, dodaje, da ih policija obavijesti o ovakvim slučajevima.

 

„Oni bi trebali, pogotovo kad nema roditelja, a poželjno je i kad ima roditelja jer nikad se ne zna kakav je roditelj i koliko se s njim može sarađivati i sl. Zašto nas nisu pozvali, zaista ne znam“, dodaje Gordeljević.

 

Upitana kakve su procedure i da li su slučaj prijavili ombudsmanu za djecu, socijalna radnica odgovara: „To je već sve prijavljeno. Mene je zvao i ombudsman, mislim da nema potrebe da se opet obraćamo službeno. Upravo radim izvještaj i dopis tužilaštvu.“

 

Kisin Zagajac pojašnjava da u slučaju lišenja slobode maloljetnika i tokom boravka maloljetnika u nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova svi kontakti policijskog službenika sa maloljetnikom se obavljaju na način koji u punoj mjeri poštuje ličnost maloljetnika i podržava njegovu dobrobit. To u ovom slučaju, sudeći prema tvrdnjama oca, nije učinjeno.

 

„Bilo koji postupci koji narušavaju fizičko i mentalno zdravlje maloljetnika su zabranjeni. O lišenju slobode policijski službenik odmah obavještava roditelje, odnosno staraoca ili usvojioca maloljetnika, branioca i nadležni organ starateljstva. Ispitivanje maloljetnika vrši tužilac ili uz odobrenje tužioca policijski službenik, koji obezbjeđuju prisustvo roditelja, odnosno staraoca ili usvojioca“, dodaje advoaktica Kisin Zagajac.

 

Prema informacija do kojih smo došli, tužilac nije bio prisutan niti je dao dopuštenje policajcima.

 

„Izjava koju je dalo maloljetno lice medijima kao i njegov otac su osnov sumnje da su u konkretnom slučaju policijski službenici počinili više krivičnih djela prema maloljetnom licu i to: protivpravno lišenje slobode, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, iznuđivanje iskaza, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog ovlaštenja i položaja, a što će svakako nadležno Tužilaštvo biti dužno da ispita“, kaže Kisin Zagajac.

 

 Jusić: Prijavio sam cijelu smjenu

 

Jusić za Buku kaže kako je sve prijavio i policiji i tužilaštvu. Očekuje da istražni organi čim prije donesu adekvatne odluke.

 

Prijavio sam cijelu smjenu isnpektorima u PU Zvornik i Tužilaštvu u Bijeljini. Juče sma u 08:00 krenuo, vratio sam se u 18h uveče. Pokrenuta je tužba protiv policajaca, njih 6,7. Tužio sam čitavu smjenu jer svi su krivi, niko nije htio da pomogne“, zaključuje Jusić.

 

Iako se porodica nada pravdi, iskustva su, dodaje advokatica Kisin Zagajac, nažalost obeshrabrujuća.

 

„Dosadašnja praksa je katastrofalna kada je u pitanju vođenje istrage i formiranje slučajeva protiv policijskih službenika koji se odnose na zakonito postupanje prema građanima, ali svakako da je davanje javnih izjava, koliko god one potencijalno bile traumatične za žrtve, efikasan način dizanja svijesti o ovom problemu i opravdano stvaranje pritiska na institucije da rade svoj posao posvećeno i profesionalno“, zaključuje naša sagovornica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *