Opština Istočno Novo Sarajevo se zadužuje da bi gradila bazen

Već godinama vlast na čelu sa SNSD-om obećava građanima izgradnju bazena na području ove opštine. Iako je budžet “istorijski” sa 21 milion maraka odbornici skupštine opštine ipak su posegli za kreditnim sredstvima. Odluka o kreditnom zaduženju u  iznosu od četiri miliona maraka u svrhu finansiranja izgradnje kapitalnog projekta bazena u Istočnom Novom Sarajevu usvojena je danas na skupštine opštine.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Nakon sprovedene ankete o gradnji bazena u Istočnom Novom Sarajevu krajem prošle godine u kojoj je glasalo 2.233 građana, njih 1.177, odnosno 52,7% glasalo je za zatvoreni bazen, dok je 1.056, odnosno 47,3% glasalo za otvoreni bazen, saopštio je načelnik opštine Jovan Katić na svom Facebook profilu.

 

Nakon detaljnog iščitavanja i prijedloga koji su pristigli uz anketu, Opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo odlučila je početi pripreme za izradu projekata i za otvoreni i zatvoreni bazen.

 

Iako još uvijek ne postoji projekat bazena, niti troškovnik, to nije spriječilo rukovodstvo opštine da pripremi odluku o kreditnom zaduženju od četiri miliona maraka za sufinansiranje izgradnje, kako je naknadno načelnik objasnio, kompleksa otvorenog bazena. Koliko će ukupno taj projekat koštati, ko će se još uključiti u finansiranje i da li će se krenuti u izgradnju i zatvorenog bazena, konkretne podatke načelnik opštine Jovan Katić ne zna.

 

“Na koji način mi možemo reći sada vama koliko će koštati nešto. Postoji nešto što se zove idejni projekat i projekcija po tom idejnom projektu je da kompleks otvorenih bazane će koštati četiri miliona maraka. Tačan iznos po projektu će reći projekat, a onoliko koliko će koštati sam objekat će da kaže javna nabavka. Znači, može biti projekcija četiri miliona maraka, a da javnom nabavkom bude tri i po miliona- to ćemo vidjeti. Dakle, onoga trenutka kada raspišemo javnu nabavku i potpišemo ugovor tada ćemo da znamo koliko će da košta sama izgradnja bazena. Projekciju troškova će da kaže projekat, ne mogu da vam kažem sada ja u ovom trenutku šta sve treba da se radi na tom objektu, to će reći projektna dokumentacija i poslije tenderska dokumentacija”, kaže načelnik u izjavi za medije nakon skupštinskog zasijedanja.

 

 

Opozicija na čelu sa SDS-om ističe da je protiv “dužničkog ropstva” koje će trajati 32 godine

 

 

“Želim da naglasim da mi nismo protiv kapitalnih projekata u opštini Istočno Novo Sarajevo, mi samo  od načelnika kao predlagača zahtijevamo  finansijsku transparentnost i odgovornost”, kaže Bosiljka Dunjić odbornica SDS-a u Skupštini opštine i dodaje da su odbornici dobili  oskudan skupštinski materijal koji ne sadrži  plan investiranja, troškovnik niti rokove izgradnje planiranih projekata vezano za kreditna zaduženja.

 

 

Njen stranački kolega Natko Sudžuka u izjavi za medije pitao je načelnika kako je moguće da se zadužujemo za generacije koje dolaze iza nas, s obzirom da će građani jedan od kredita vraćati čak 32 godine.

 

O zaduženju govori: “Mislimo da to nije u redu, isključivo iz tog razloga nismo glasali, i ono što smo vidjeli u materijalu, nismo za takav način kreditnog zaduženja. Konstantno se hvalimo ogromnim novcima koji dolaze iz Vlade RS pa zašto nam Vlada ne da novac. Predsjednik ima 56 miliona u budžetu godišnje pa neka da četiri da se napravi bazen”.

 

 

Osim kreditnog zaduženja za izgradnju bazena, odbornici Skupštine opštine usvojili su i Odluku o zaduženju od 4.400.000 maraka za, kako je navedeno, rješavanje problema vodosnabdijevanja na području ove opštine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *