Чет. сеп 21st, 2023

Još jedna pobjeda “STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, na današnjoj sjednici, donijela je rješenje kojim se odbija zahtjev za produženje preliminarnog prava na podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Maloj hidroelektrani “Samar” privrednog društva “BUK” d.o.o. Istočno Sarajevo.

Zahtjev je odbijen kao neosnovan.

 

 

Nešto ranije, Aarhus centar u Bosni i Hercegovini je poslao dopis REERS-u, kojim je zatraženo odbijanje zahtjeva investitora iz više, u dopisu navedenih razloga među kojima je i neposjedovanje građevinske dozvole.
Podsjećamo, krajem 2021. godine neformalna grupa građana “STOP izgradnji mhe na Kasindolskoj rijeci” dobila je sudsku presudu kojom je poništena građevinska dozvola za mHE “Samar”, a nekoliko mjeseci prije toga je poništena i ekološka dozvola za ovu mHE.
Na sjednici REERS-a, krajem prošle godine, donesen je zaključak da se prekida postupak po zahtjevu za produženje preliminarnog prava na podsticaj proizvodnje električne energije u Maloj hidroelektrani “Samar”.
Privredno društvo “BUK” d.o.o. Istočno Sarajevo, pored postojeće mHE “Podivič” čiju je izgradnju obilježio niz nepravilnosti, a o čemu je ranije i SPIN Info pisao, planirao je graditi još dvije mHE, “Samar” i “Slapi”. Borbom neformalne grupe građana skoro sve dozvole za ove mHE su poništene.
Pripremila: Sanja Vasković

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *