Пет. дец 1st, 2023

JU Studentski centar Lukavica: Umjesto završetka novog doma, povećanje cijena usluga

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu broj studenata je smanjen za oko 1 000 u odnosu na prošlu akademsku godinu. Oni koji studiraju na nekim od fakulteta smještenih u Istočnom Novom Sarajevu još uvijek čekaju izgradnju novog studentskog doma. Ni oko devet miliona koliko je do sada uloženo u njegovu izgradnju nije dovoljno. Naši novinari bili su na licu mjesta, odnosno na lokaciji u opštini Istočno Novo Sarajevo gdje je počela adaptacija starog objekta za potrebe izgradnja doma. Radovi su stali, investitor, odnosno Studentski centar Lukavica koji provodi javne nabavke ne uplaćuje novac izvođaču radova (koji je u međuvremenu iziskivao novac za dodatne radove vrijednosti 820.000 KM). Do tada, studenti će zbog, kako nadležni navode, povećanja cijena osnovnih životnih namirnica plaćati veću cijenu korištenja usluga Studentskog centra.

Na sve ovo, predstavnici studenata, ali i sami studenti ćute, ne žele javno razgovarati o problemima sa kojima se suočavaju.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Na sjednici upravnog odbora JU Studentski centar u Lukavici održanoj prije par dana donesena je odluka da će cijena doma za redovne studente od oktobra biti 105 KM, umjesto dosadašnjih 90 KM. Dok će oni koji obnavljaju godinu plaćati 175 KM umjesto dosadašnjih 150 KM, s obzirom da, kako iz Studentskog centra navode, ovi studenti za njih predstavljaju dodatni finansijski teret, navodi Miloš Gojković, predsjednik Studentskog parlamenta Studentskog centra u Lukavici u obavještenju studentima.

 

Isti izvor navodi da će studenti koji obnavljaju godinu tri  ili više puta biti smješteni u stari dom sa znatno lošijim uslovima boravka, osim ako ne potpišu ugovor sa Studentskim centrom o iznajmljivanju prostorija kako to čine ostala fizička ili pravna lica.

 

Višegodišnje ćutanje studenata i studentskih predstavnika

 

Istočno Sarajevo osim što predstavlja administrativni i privredni centar istočnog dijela Republike Srpske, može se pohvaliti statusom studentskog grada. Opština Istočno Novo Sarajevo sjedište je tri fakulteta i akademije Univerziteta Istočno Sarajevo. Međutim, studenti ne učestvuju u društvenim promjenama i nisu aktivni u borbi za svoja prava, što potvrđuje ćutanje na dugogodišnje urušavanje standarda studiranja.

 

Bivši načelnik Istočnog Novog Sarajeva, sadašnji gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić izjavio je još 2020. u razgovoru sa rektorom UIS Milanom Kulićem da treba utvrditi dinamički plan aktivnosti da studentski dom na području te opštine bude završen do kraja 2021. Rektor UIS Milan Kulić izrazio je nadu da će Univerzitet 2022. za svoj 30. rođendan dobiti i zgradu Rektorata.

 

Ništa od ovoga nije ispunjeno, a studenti se i dalje boje pred kamere.

 

Opština zgradu prodala privatnom licu – Vlada kupila od istog lica

 

Kupovina zgrade u ulici Stefana Nemanje, koštala je 1.500.000,00 KM. Najprije je Opština Istočno Novo Sarajevo privatnom licu prodala zgradu u vlasništvu Opštine za 520 hiljada maraka. Opozicija na čelu sa SDS-om tvrdila je tada da ništa ne bi bilo sporno da tu istu zgradu kasnije nije kupila Vlada Republike Srpske za potrebe izgradnje studentskog doma i to za milion i po maraka. I o ovome su studentski predstavnici ćutali.

 

Studenti još uvijek nisu svjesni da se za bolji položaj u društvu i bolje uslove studiranja, moraju boriti sami, na izborima, putem studentskih organizacija ili čak protestima kao legitimnim načinom izražavanja nezadovoljstva.

 

Osim toga, sve značajne društvene promjene u istoriji  pokrenuli su studenti kao predstavnici zdravog društvenog tkiva koje treba biti budućnost i nosilac razvoja svakog društva.

 

Zašto studenti ćute i svojom pasivnošću postaju samo biračko tijelo za manipulisanje?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *