Pašalić, Adžić i Pavlović prijavljeni tužilaštvu zbog zloupotrebe položaja

Vlasnik i direktor firme Agroeksport-kompani iz Gradiške Bogdan Sladojević podnio je Posebnom odjeljenju Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisa Pašalića, gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića i predsjednika Skupštine grada Gradiške Milenka Pavlovića.

U krivičnoj prijavi u čijem posjedu je CAPITAL, Sladojević tvrdi da su Pašalić, Adžić i Pavlović iskorištavanjem svog položaja i prekoračujući granice svojih ovlaštenja njegovoj firmi onemogućili produženje Ugovora o koncesiji na više od 700 hektara poljoprivrednog zemljišta u Lijevču polju i prouzrokovali materijalnu štetu od oko pet miliona maraka.

On precizira da mu je milionska šteta prouzrokovana zato što mu je onemogućeno da realizuje ugovore sa preduzećima iz Mađarske i Libije o tovu 3.000 junadi godišnje u najmanje četiri godine, zatim plaćanjem koncesione naknade, kao i nemogućnošću nabavke kombajne i druge poljoprivredne mehanizacije bez koje će biti nemoguće ispuniti ugovore o proizvodnji i preradi stočne hrane.

„Boris Pašalić kao ministar poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede i kasnije kao poslanik u Narodnoj skupštini koristeći svoj položaj i prekoračujući granice svojih ovlaštenja dajući naloge Komisiji za koncesije spriječio je produženje ranije zaključenog Ugovora o koncesiji koji je „Agroeksport“ zaključio sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 21. septembra 2007. godine na period od 15 godina uz mogućnost produženja u skladu sa Zakonom o koncesijama“, navodi se u prijavi.

U prijavi se dalje kaže da su „prijavljeni ne poštujući sudsku odluku i miješajući se u sudsko odlučivanje uticali da Skupština grada Gradiška donese odluku o prihvatanju programa korištenja poljoprivrednog zemljišta na području grada Gradiška za 2023. godinu i da se od Agroeksport-kompani izuzme poljoprivredno zemljište u površini od 733 hektara koje je ova firma privela namjeni i koristila kao koncesionar na osnovu važećeg ugovora o koncesiji“.

„Podnosilac ove prijave se u nekoliko navrata obraćao ministru Pašaliću i gadonačelniku grada Gradiška Zoranu Adžiću skrećući pažnju da je njihovo ponašanje suprotno zakonu i drugim propisima i da po Agroeksport-kompani može nastati nenadoknadiva šteta za koju će, pored Republike Srpske, i oni biti solidarno odgovorni kao direktni uzročnici. Međutim, oni su se o sva upozorenja oglušili, zanemarili i nisu im dali nikakvog značaja“, navodi se u prijavi.

Dalje se navodi da su se „prijavljeni dogovorili da se zakaže sjednica Skupštine grada Gradiška, suprotno pravosnažnom rješenju Okružnog privrednog suda u Banjaluci kojim se zabranjuje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i drugima davanje saglasnosti na davanje u zakup trećim licama i svako drugo raspolaganje nepokretnosti u njegovom vlasništvu“.

„Zoran Adžić je za govornicom u skupštini javno izjavio da oni neće poštovati sudsku odluku navodeći: – Ovo je sramna odluka suda i sudija u Banjaluci koja će biti uskoro poništena“, navodi se u prijavi.

Ustavni sud BiH

Interesantno je da se vlasnik Agroeksport-kompani u prijavi pozvao i na odluku Ustavnog suda BiH koju osporava vlast u Republici Srpskoj

„Treba dodati i činjenicu da je ministar Boris Pašalić raspolagao i suprotno Odluci Ustavnog suda BiH broj 16/2020 kojom je ovaj sud stavio van snage član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS zato što nije u skladu sa Ustavom BiH, tako da je navedena odredba prestala da važi i nije jasno kako i na koji način su navedena lica suprotno zakonu i odluci Ustavnog suda raspolagali ovom imovinom“, navodi se u prijavi.

Bogdan Sladojević kaže da se njegovo preduzeće za sve vrijeme trajanja koncesije ponašalo krajnje odgovorno, da je zemljište koristilo isključivo u predviđene svrhe i uredno plaćalo koncesionu naknadu, čak i za oko 225 hektara obradivog zemljišta za koje nije bilo uvedeno u posjed, te da je ukupno uplatilo 474.387 KM zaključno sa 30. junom prošle godine i da nije tražilo povrat više uplaćenih sredstava.

„Budući da je Ugovor o koncesiji zaključen na period od 15 godina i da je preduzeće u neke parcele uvedeno aneksima zaključenim 15. oktobra 2008. i 26. novembra 2010. godine, te bi koncesija vrijedila do 15. oktobra 2023., odnosno do 26. novembra 2025. godine, ali to su prijavljeni onemogućili“, zaključuje se u prijavi.

S druge strane, Boris Pašalić kaže za CAPITAL da nije upućen u krivičnu prijavu.

„Nemam nikakvih informacija, ali neka gospodin Sladojević ako misli da je oštećen slobodno traži pravdu kod pravosudnih organa“, kaže kratko Pašalić.

Zoran Adžić nije odgovarao na naše pozive, dok Milenko Pavlović kratko kaže da odluku nije donio on, već skupština.

„Skupština grada je donijela odluku na osnovu obrazloženog prijedloga i ne znam šta drugo da vam kažem“, bio je kratak predsjednik SG Gradiška.

IZVOR: Capital/D. Tovilovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *