Пет. сеп 22nd, 2023

Kako je dvorski mesar SDA dobio naklonost Trojke

Muris Mujanović, vlasnik kompanije « Mujanović » iz Vogošće, poznat kao intimus Bakira Izetbegovića, uprkos inspekcijama i negativnim nalazima, dobija poticaje od stotinu hiljada KM iz federalnog i budžeta Kantona Sarajevo

Muris Mujanović, vlasnik kompanije „Mujanovići.d.o.o“ iz Vogošće, za čije se ime vežu afere s donacijom bolesnih junica povratnicima u Istočnu Bosnu, te izvoz pokvarenog mesa u Tursku, već godinama je omiljen kad je u pitanju raspodjela donacija u sektoru poljoprivrede, kako na federalnom nivou, tako i Kantonu Sarajevo.

Tako je Mujanović, poznat kao intimus predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, ali i prijatelj predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića obilato iskoristio svoje veze.

Vječita je tajna, a novinari iz mnogih redakcija insistirali su na tome puno puta, koliko je sredstava iz poticaja za poljoprivredu dobio Mujanović od federalnog ministarstva poljoprivrede, tačnije od SDA kadra Šemsudina Dedića.

No, od kako je u javnosti izašao Registar korisnika podsticaja poljoprivedi u Kantona Sarajevo ima i crno na sivo, jer niko ne može potvrditi da su to konačni podaci. Prvo se pohvalio ministar privrede KS Adnan Delić objavom na Facebooku da su svi procesi „uvijek javni, transparentni i dostupni svim građanima”.

Poticaj po poticaj

Tako je prema Registru kompanija Murisa Mujanovića dobila više od 205.000 KM, za 2021. te više od 119.000 za godinu ranije.

Federalni ministri poljoprivrede bili su izdašni

No, fokusirat ćemo se na mandate aktualne Vlade NiP – Naša stranka – SDP i na ministra Delića.

Iz Registra se vidi da je Mujanovići d.o.o. dobio poticaj po 33 tačke, za uzgoj teladi, za tov junadi, plasteničku proizvodnju, uzgoj priplodnih junica…  Najniži tranša poticaja je 440 KM, a najviše 58.400… I tako nekoliko puta.

Registar je, kaže za Intereview.ba šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Karedžić, napravljen upravo da bi se izbjegle manipulacije, višestruke dodjele poticaja, uduplavanje sredstava.

– To znači da je nedopustivo da jedan poljoprivredni subjekt dobije poticaje s više nivoa. Zato apeliram da sličan registar oforme i u drugim kantonima i spriječimo uduplavanje sredstava – kaže Kafedžić.

Iz kantonalnog Registra

Najnoviji podatak da je Mujanović dobio i velike poticaje od kantona Sarajevo, gdje vlada nova vlast „trojke“, od kojih su mnogi bili nekadašnji članovi SDA, s kojim je Mujanović također bio u prisnim odnosima.

Vlada Kantona Sarajevo odobrila je za ovu godinu sedam miliona KM za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, a prema Registru korisnika podsticaja poljoprivredi u Kantonu Sarajevo, Mujanovići d.o.o. pripalo je više od 460 hiljada KM.

Htjeli smo od ministra privrede Kantona Sarajevo Adnana Delića dobiti odgovore po kojim kriterijima je dodijeljen novac, da li su poticaji dijeljeni i onima koji dobijaju stotine hiljada (a i više) na federalnom nivou, te imaju li saznanja da je jedan od njih i sam Mujanović. Htjeli smo pitati i ima li dodjela veze i sa prijateljskim vezama koje Mujanović ima, a o tome je bilo i govora u medijima, sa predsjednikom Naroda i pravde Elmedinom Konakovićem.

Konaković i vrh NiP sa prijateljima, među kojima i Mujanović

 

Odgovore nismo dobili, ali na njegovoj Facebook stranici imamo uvjeravanja da je sve baš kako treba, transparentno, zakonito i u dosadašnjem stilu hvalisavo.

Prema provjerenim, zvaničnim informacijama iz ministarstva poljoprivrede FBiH Mujanovićeva kompanija svake godine dobija nekoliko stotina hiljada KM poticaja, a istovremeno inspektori nemaju pristupa niti mogućnosti da provjere šta se dešava s njegovim farmama u okolini Sarajeva.

U prošloj godini, a prema podacima sa zvanične stranice Ministarstva poljoprivrede FBiH (https://fmpvs.gov.ba/novcani-poticaji-u-poljoprivredi-proizvodnje-i-strukturne-mjere-pretraga/?pn=2&na=&co=12&mun=83&prodType=0&prod=0&payPos=0&mo=0&ye=2021&amFrom=&amTo= kompanija Muriza Mujanovića dobila je na ime poticaja više od 300.000 maraka.

Inače, protiv firme „Mujanovići“ u vlasništvu Murisa Mujanovića, već su nekoliko puta pokretani prekršajni postupci zbog nepravilnosti na farmi u Podlugovima kod Ilijaša, a što su potvrdili i iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Veterinarski inspektori KS krajem novembra 2018. godine obavili su opsežan (četiri dana dug) nadzor na farmi i utvrdili više nedostataka. Po dolasku, bio im je zabranjen pristup, pa je morala intervenirati i policija.

– Bolje da se ne prisjećam kakve sam sve neugodnosti doživjela kad sam, kao službenik ministarstva poljoprivrede boravila na farmi. Prijećeno mi je, pominjali su se neki visoki dužnosnici SDA, ministar Dedić – ispričala je za Interview. ba zaposlenica federalnog ministarstva.

Puno nepravilnosti bez posljedica

Istovremeno, utvrđeno je da su Mujanovići Registru poljoprivrednih gazdinstava lažno prijavljivali broj grla krupne i sitne stoke, a sve kako bi ostvarili pravo na poticaje Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje se mjerilo milionima.

Gora od toga jeste činjenica da više stotina goveda nije bilo u programima zdravstvene zaštite, te je kompanija u veterinarsko-informacionom sistemu registrirana samo kao uvoznik i izvoznik mesa, ali ne i za uzgoja i tova junadi.

I predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo tada je upozorio da zbog prijavljivanja i lažiranja trpe pravi proizvođači.

 Ne branim ja ovdje ni Murisa ni ministra Dedića. Firma je registrirana u Vogošći ili na Kobiljoj Glavi, a farma je u Podlugovima, ali opet ni u tu farmu ne može stati toliko krupne stoke. Zbog svega ispaštaju pravi proizvođači u BiH, jer da nije ovih s lažnim brojem stoke, onda poticaj po grlu ne bi bio 350, nego 600 KM. I to bi bilo pošteno. Ovako, Ministarstvo plaća poticaje za goveda koja ne postoje – naglasio je Bićo.

Godinama su objavljivani podaci o milionima KM koje je ova kompanija dobijala od SDA ministara, a Centralna izborna komisija je 2018. je zatražila od tadašnjeg ministra vanjske trgovine, ali i još nekoliko institucija, da dostave podatke o tome jesu li sklopili ugovore o javnim nabavkama s kompanijom „Mujanovići“ Vogošća, odnosno jesu li koristili usluge ove kompanije i u kojem iznosu.

Poticaji iz FBiH za Mujanovića

Ova je kompanija bila (a očito je i ostala) ekskluzivac stranaka na vlasti. Godinama je zarađivala milione (izračunato je više od 7) za isporuku mesa i mesnih proizvoda državnim institucijama, dobila je i ekskluzivnii posao s izvozom mesa u Tursku, koji je obustavljen, nakon što se uspostavilo da je meso pokvareno, te da je upravo Mujanović za dvije godine u Tursku izvezao mesa u u vrijednosti većoj od milion eura.

Da je Mujanović glavni dvorski mesar potvrđeno je još 2017. dok je premijer Kantona Sarajevo bio Elmedin Konaković, tada gorljivi član SDA.

Priču je objavio Žurnal, a ličila je na dobar igrokaz. Firma Mujanović je od Vlade Kantona Sarajevo dobio 40 hiljada maraka. Novac mu je dodijeljen na osnovu dva projekta ustanovljena na sjednici Vlade KS na kojoj je bio i premijer Konaković.

Vlada Kantona Sarajevo, predvođena Konakovićem, odlučila je da Mujanoviću „subvencionira kamate po preuzetim kreditima“ u iznosu od 35.500 KM.

Kao  „poticaj u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete“ Murisu Mujanoviću Vlada je dala dodatnih 4400 KM – što ukupno iznosi skoro 40 hiljada maraka, objavio je Žurnal.

Žensko poduzetništvo

Mesar Mujanović dobio je od Konakovićeve Vlade 40 hiljada bespovratnih maraka a istom Odlukom za kompletan projekat „Poticaj razvoja ženskog preduzetnistva“ izdvojio je 30 hiljada maraka.

Konaković  je tada tvrdio da je bio na hadžu te da nije znao za te ( i još druge sumnjive odluke), no ustanovilo se da je odluka donesena tri mjeseca nakon njegovog povratka s hodočašća.

No, gomilali su se tekstovi, prekršaji i dokazi, a Mujanović nije odgovarao ni zbog inspekcijskih nalaza, ali ni zbog tvrdnji poljoprivrednika, koji su ukazivali na nepravilnosti u radu Mujanović d.o.o.

– Poznato je to za Mujanovića, jer je dobar prijatelj s Bakirom Izetbegovićem. Lično sam se obraćao i Bakiru i njegovom ministru Šemsudinu Dediću, samo da mi obezbijede uslove da obrađujem zemlju. Ništa drugo od njih nisam tražio. Poručili su mi da puno pričam – ogorčeno je govorio  medijima Jusuf Arifagić iz Kozarca, jedan od najboljih i u Europi cijenjenih uzgajivača norveških krava.

Ovom uspješnom poljoprivredniku Mujanović je nakon ovoga nazvao gubitnikom, propalicom i svjetskim prevarantom.

Pet familiija će vladati Bosnom

Kompanija „Mujanovići“ u vlasništvu je Murisa Mujanovića, dugogodišnjeg intimusa, neki kažu i kuma predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Od anonimnog mesara Muris Mujanović preko noći je postao poznat nakon što je u maju 2017. godine u Parlamentu, spreman i na fizički obračun, poručio da će „pet familija vladati Bosnom još sto godina“.

Jedini koji je javno progovorio jeste delegat Kluba Hrvata u Domu naroda BiH Mario Karamatić, koji je ustvrdio da je u protekle dvije godine u Tursku izvezeno mesa u vrijednosti većoj od milion eura.

– To je lijepo funkcioniralo slijedom ideje da se napravi deset begovskih porodica koje će rukovoditi BiH bez ikakvih procedura. Tako Muris Mujanović, koji ima jednu mesnicu, dobiva posao vrijedan 20 miliona eura. U ovoj zemlji je bitno biti kućni prijatelj Bakira Izetbegovića i Šemsudina Dedića i dobit ćete posao izvoza u Tursku – rekao je tada Karamatić.

Niko ga nije demantirao.

Godine prolaze, a ponegdje se mijenjaju i vlasti, no veza Mujanovića i onih koji dijele (narodne) pare ostaje čvrsta i neraskidiva.

Sve se može promijeniti osim – dvorskog mesara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *