Poništen namješteni tender za zgradu dobojske Gradske uprave

Nakon što je CRMA obavijestila Agenciju za javne nabavke i Konkurencijsko vijeće BiH o kršenju Zakona o javnim nabavkama BiH i jasnim pokazateljima korupcije, a iste razloge u žalbi pobrojala i firma „Radis“ iz Istočnog Sarajeva, Kancelarija za razmatranje žalbi u BiH u potpunosti je poništila tender za rušenje i izgradnju administrativnog centra Gradske uprave težak 32.724.000 KM bez uračunatog PDV-a

 

 

Gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću (SNSD) ipak ne ide glatko rušenje i izgradnja administrativnog centra Gradske uprave. Nakon što je Centar za razvoj medija i analize obavijestio Agenciju za javne nabavke i Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine o kršenju Zakona o javnim nabavkama BiH i jasnim pokazateljima korupcije, a iste razloge u žalbi pobrojala i firma „Radis“ iz Istočnog Sarajeva, Kancelarija za razmatranje žalbi u BiH u potpunosti je poništila tender težak 32.724.000 KM bez uračunatog PDV-a.

 

Jeriniću nije ostalo ništa drugo nego da 9. februara obavijesti javnost da su svi njegovi planovi za trošenje milionskog iznosa – zaustavljeni.

 

A sve je počelo prošlog ljeta kada je vrijednost tendera bila znatno niža 24.404.000 KM. Tada je konzorcijum u čijem su sastavu bile firme „Kaldera Company“ i „Prointer“, izuzetno bliske porodici Milorada Dodika, ponudile nevjerovatnih 31,7 miliona KM. Jerinić je sve poništio, a onda u novom tenderskom pozivu cifru povećao na – 32.724.000 KM.

 

Kada se činilo da će sve strane biti konačno zadovoljne, Centar za razvoj medija i analize 19. oktobra 2021. obavijestio Agenciju za javne nabavke i Konkurencijsko vijeće BiH o kršenju Zakona o javnim nabavkama BiH i jasnim pokazateljima korupcije, a gotovo iste primjedbe u žalbi je pobrojala i firma „Radis“ iz Istočnog Sarajeva, bliska DNS-ovom Nenadu Nešiću.

 

Gradonačelnik Jerinić, bilo je očigledno iz tenderske dokumentacije, nije imao problem da jasno kaže šta želi, iako bi račun ispostavio građanima. Osim što početkom godine nije objavio plan javnih nabavki, na 55 stranica novog tendera „sakrio“ je dosta zanimljivosti i znakova budućem izvođaču. U trogodišnjem roku za završetak poslova, Jerinić je naveo da – ponuđena cijena ima ulogu od 50 odsto, rok isporuke i garancija 45, odnosno pet odsto. Dobavljač po gradonačelnikovoj mjeri morao bi da izjavom potvrdi traženi kalup:

 

„…o ukupnom prometu u posljednjoj finansijskoj godini (2020.) ili od datuma registracije, odnosno početka poslovanja, ako je kandidat registrovan odnosno počeo sa radom prije manje od godinu dana, potpisanu i ovjerenu kod nadležnog organa. Ukupan promet mora biti srazmjeran procijenjenoj vrijednosti nabavke tj. ne prelazi dvostruki iznos procijenjene vrijednosti nabavke od 32.724.000,00, odnosno 65.448.000,00 КM bez uračunatog PDV-a“.

 

 

 

OČIGLEDNA KORUPCIJA

 

U dopisu Centra za razvoj medija i analize pisalo je:

 

„Kako se nabavka ne nalazi u planu nabavki za 2021, a nije moguće pronaći ni posebnu odluku o pokretanju postupka koja je analogno morala da bude objavljena na web stranici dobojske Gradske uprave, nisu ispunjeni preduslovi za pokretanje tendera… Postavlja se pitanje zbog čega je nabavka koja ima najmanje dvije značajne faze izviđenja radova (rušenje i izgradnja objekta) „ukrupnjena“. Ovim se utiče na smanjenje konkurencije, jer je očigledno da se kao ponuđač može javiti samo velika kompanija i da su mali i srednji privrednici ovakvim potpuno neprirodnim ukrupnjavanjem značajno diskriminisani. Broj kompanija koje će se javiti na tender biće minimalan“.

 

Takođe, navedeno je da zahtjevi koji se odnose na finansijsku i ekonomsku podobnost kandidata moraju da budu povezani i proporcionalni predmetu ugovora i ne smiju ograničavati efekat na konkurenciju. Jerinić je značajno ograničio konkurenciju, što je visok koruptivni rizik. Osim toga, uloga cijene, roka isporuke i garancije u gorenavednom omjeru nije zabranjena, ali je indikativna.

 

„To znači da ponuđač koji ponudi mnogo veću cijenu, a kraći rok izvršenja može dobiti ugovor. Pitanje je da li toliki procenat ugovornom organu donosi toliku ekonomsku prednost da mu se da toliki značaj“, stoji u dokumentu CRMA-e.

 

Agencija za javne nabavke BiH odmah je reagovala i tražila objašnjenje od gradonačelnika Jerinića. Baš tada na adresu Gradske uprave Doboj stigla je i žalba „Radisa“ sa gotovo identičnim zamjerkama. Jeriniću su „ruke ostale svezane“.

 

„U predmetnom postupku javne nabavke firma ‘Radis“ izjavila je žalbu, koja je sa kompletnim spisom, proslijeđena na odlučivanje Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, kao drugostepenom organu. Nakon odluke, postupićemo po datim uputama. Napominjemo da žalba sadrži navode koji se odnose na neke od primjedbi sadržanih u vašem dopisu“, potpisao je gradonačelnik.

 

Zanimljivo, od Agencije za javne nabavke BiH zatražio je tada smjernice u vezi sa primjedbama. KRŽ je presudila – žalbu prihvatila i postupak poništila.

 

 

 

KAKO SU ODBAČENI „KALDERA“ I „PROINTER“

 

Inače, Jerinić je s proljeća 2021. imao mnogo više samopouzdanja u vezi sa trošenjem miliona maraka iz budžeta. Iako bi 24.404.000 KM bez PDV-a značajno uticali na finansijsku sliku grada, nije se mnogo osvrtao. Ambiciozno je najavio da je septembar 2021. idealan za krupne građevinske radove.

 

Kompletan iznos planirao je da izvođaču isplati u narednih deset godina. Prije ove odluke, poručio je javnosti, tražio je mišljenje vještaka građevinske struke za stari objekat građen 1947. godine. Navodno mu je potvrđeno da sve mora da bude porušeno te da na postojećoj zgradi nije moguća sanacija.

 

„Planiramo da napravimo administrativni centar u kojem će biti smještene sve gradske i republičke institucije u Doboju. Samo opštinske institucije imamo na deset lokacija i troškovi su ogromni. Paralelno sa ovim projektom idemo i sa prodajom objekata u kojima su smještene te institucije i na taj način planiramo finansirati izgradnju novog objekta“, kazao je tada za „Capital“.

 

Ponudu je tada poslala „Proda – mont“ iz Doboja, ali bez garancije, dokaza o uspješno realizovanim sličnim ugovorima, a i cifra prometa nije zadovoljila.

 

Drugu je dostavio konzorcijum na čijem je čelu prnjavorski „Gradip“. Grupu su, zanimljivo, činili „Širbegović inženjering“ iz Gračanice, „Topling“ Prnjavor, ali i “Kaldera company“ Laktaši i „Prointer ITSS“ Banjaluka, koje su povezane sa porodicom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odnosno njegovim sinom Igorom.

 

Možda bi gradonačelnik Doboja i prihvatio, ali iznos na drugoj ponudi bio je mnogo veći od onog koji je gradska vlast planirala da izdvoji – 31,7 milion KM. Izgleda da se desio – nesporazum.

„Uvidom u ponudu grupe ponuđača utvrđeno je da cijena navedene ponude znatno prelazi procijenjenu vrijednost nabavke. Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 24,4 miliona KM, a ukupna cijena ponude 31,7 miliona bez PDV-a“, stajalo je u odluci o poništenju.

Cifra je ispravljena na posljednjem tenderu, tačnije povećana za nevjerovatnih 8.320.000 KM bez uračunatog PDV-a. Ali, CRMA je ukazala na nepravilnosti, a potom i „Radis“.

 

„RADIS“ – OD SNSD-a DO DNS-a

Nakon što je Milorad Dodik (u vrijeme obračuna s mangupima iz DNS-a i ukazivanja Nenadu Nešiću, direktoru „Puteva RS“, kao zdravstvenog razloga zbog kojeg je, nakon niza kriminalnih radnji,  smijenjen sa čela „Puteva RS“) rekao da je građevinski sektor iz Istočnog Sarajeva povezan sa Nešićem, „Capitalovi“ izvori potvrdili su da je riječ o firmi „Radis“, u vlasništvu Radeta Dragutinovića.

„Radis“ je, naveo je dobro upućen izvor, oborio nekoliko tendera opštine Istočno Novo Sarajevo, na čijem je čelu tada bio SNSD-ov Ljubiša Ćosić. Unazad 15 godina firma je radila za institucije kojima rukovodi SNSD.

„Potom su vlasnici podržali Nešića i preveli nekoliko ljudi iz SNSD-a u DNS, nakon svađe sa Ćosićem oko tendera“, naveo je.

Firma je dobijala poslove od institucija kojima rukovodi SNSD, među kojima i 4,8 miliona KM vrijedan posao „konsultanta za ugovorni menadžment i superviziju građevinskih radova – rekonstrukcija UKC RS“, posredstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imali su ugovore vrijedne više od 600.000 KM, a čekao ih je i ugovor za izgradnju pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu. Ponuda je bila vrijedna 660.000 KM…

U julu i u septembru 2020. godine „Putevi RS“, kojim tada gospodari Nešić, „Radisu“ daju ugovore za nadzor izgradnje i rehabilitacije puteva na Jahorini. Sukobljavaju se sa Ćosićem, što je vidljivo iz jedne od njihovih žalbi na tendere opštine.

„Činjenica je da opština Istočno Novo Sarajevo samovoljno i selektivno odlučuje sa kojim će firmama zaključiti ugovore u postupcima javnih nabavki, a u ovom slučaju bezuspješno pokušava naći argument kako bi firmu „Radis“ isključila iz ovog, kao i niza drugih postupaka javnih nabavki“, naveli su iz“Radisa“ u žalbi na tender za izgradnju mosta na Tilavi.

Dragutinović je potom demantovao veze sa Nešićem i DNS-om, optužujući novinare za insinuacije i etiketiranje. Međutim, dokumentacija o tenderskom poslovanju je jasna i dostupna javnosti.

 

IZVOR: Pratimotendere.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *