Kako je potrošeno 800.000 maraka za izgradnju memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim sarajevskim Srbima u 20. vijeku?

“Sve je spremno za gradnju memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim sarajevskim Srbima u 20. vijeku u Istočnom Novom Sarajevu koji će biti na ponos svih generacija i vječni čuvar sjećanja onih koji nisu dočekali uvijek i jedino željenu slobodu”, rekao je gradonačelnik Ljubiša Ćosić Glasu Srpske još u decembru 2022. godine i najavio da će, zbog vremenskih prilika, radovi početu u martu ove godine.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Maj je, lijepo vrijeme, a radovi nisu ni započeti, iako na tablama dužinom cijelog parka “Sunce” u Istočnom Novom Sarajevu stoje fotografije budućeg kompleksa sa datumom početka i završetka radova, odnosno jesen 2022. – jesen 2023. godine.

 

 

Foto: Spin info

 

Nema novčanih sredstava

 

Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o prioritetnim projektima iz Programa javnih investicija od septembra prošle godine, Vlada Republike Srpske odobrila je 800.000 maraka za  projekat izgradnja Memorijalnog kompleksa posvećenog Srbima civilima stradalim u 20. vijeku.

 

„Procjena je da će vrijednost projekta biti 2.100.000 KM, od čega je Vlada Republike Srpske obezbijedila 1.600.000 KM – po 800.000 KM u ovoj i narednoj godini, a grad Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo će ukupno izdvojiti 500.000 KM“, naveo je Ćosić krajem godine kada je trebala početi realizacija ovog projekta.

 

Vlada je prošle godine prebacila obećanih 800.000 maraka, međutim, u budžetu za 2023. godinu, o obećanoj novoj tranši nema ni govora, pa je pitanje da li će ovaj projekat uopšte biti realizovan i odakle će se obezbijediti sredstva od oko dva miliona koliko je planirano da će koštati spomen kompleks.

 

 

Na koji način su utrošena sredstva od 800.000 maraka, s obzirom da nema radova na izgradnji kompleksa- građani ne znaju.

 

Ipak, gradonačelnik Ćosić je za SPIN info krajem prošle godine naveo da se rade istraživanje vezano za ovaj projekat, odnosno sakupljaju podaci.

 

“Budući da se ovaj projekat odnosi na stradale srpske civile Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u Prvom i Drugom svjetskom, te posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, istraživanje je povjereno stručnom timu koji je sastavljen pretežno od istoričara, a na čijem čelu se nalazi profesor doktor Draga Mastilović. Stručni tim prikuplja podatke o nastradalima (ukoliko je moguće imena, mjesto i datum stradanja) koji će biti dostupni javnosti i posjetiocima kompleksa u digitalnoj formi”.

 

Spomen kompleks će narušiti park “Sunce”?

 

Gradonačelnika smo pitali i kolika je površina budućeg spomen kompleksa i da li se uklapa u površinu parka.

 

“Površina centralnog dijela memorijalnog kompleksa je približno 4.500 m2, a uz to postoje i sporedni sadržaji uz pješačke staze koji se prostiru na oko 500 m2. Površina memorijalnog komleksa se u potpunosti uklapa u površinu parka. Memorijalni kompleks sa pratećim sadržajima obuhvata dio površine Parka sunca”, rekao je Ćosić i obećao da će se u izvođačkom projektu voditi računa da sva stabla u okviru jedine zelene oaze u opštini budu sačuvana.

 

 “Na dijelu budućeg amfiteatra postoji nekoliko stabala (tri do četiri) za koja je moguće da će biti posječena, ukoliko se ne bude moglo naći drugo tehničko rješenje. Ukoliko se to desi, biće zasađena nova stabla”, tvrdi gradonačelnik za SPIN Info, iako smo prije dvije godine dobili isto obećanje da neće biti srušene stepenice u parku, niti posječena stabla zbog izgradnje stambeno- poslovnih zgrada, što se nije desilo.

 

O devastaciji parka “Sunce” naš portal je više puta pisao.

 

Počelo uništavanje parka “Sunce” u Istočnom Novom Sarajevu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *