OC JAHORINA: Gdje se u planu nabavki „skrio“ najam automobila

Olimpijski centar Jahorina za zakup putničkih terenskih vozila izdvojit će 23.500 KM, a kao najpovoljniji ponuđač odabrana je firma Braća Đukić iz Dervente.

Piše: Branka Mrkić/Pratimo tendere

 

Postupak javne nabavke pokrenut je u februaru ove godine, a tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. U dijelu tenderske dokumentacije koji se odnosi na tehničke specifikacije dva putnička vozila precizirani su uslovi koje je OC Jahorina tražio, i to jasno naveden raspon kilometara koji su vozila prešla, godina proizvodnje, vrsta goriva, snaga i zapremina motora, vrsta mjenjača…

 

 

Osim toga, navedeno je i čak 19 stavki koje se odnose na opremu u vozilima.

U postupku nakon obavještenja o nabavci dostavljena je samo jedna ponuda, ona firme Braća Đukić, pa je ovoj kompaniji u aprilu i dodijeljen posao.

 

Kršenje Zakona o javnim nabavkama

Ova nabavka, pojedinačno, nije navedena u Privremenom planu javnih nabavki Olimpijskog centra Jahorina. Može se pronaći pod zajedničkom stavkom nabavka/zakup putničkih terenskih vozila za 2023., za što OC Jahorina planira izdvojiti 220 hiljada KM. Također, kao datum pokretanja postupka naveden je 3.5., a postupak javne nabavke za zakup putničkih vozila počeo je u februaru, tako da nije jasno na šta se odnosi ova stavka u privremenom planu i da li je februarska nabavka uopće i predviđena.

Privremeni plan javnih nabavki objavljen je tek 24. aprila ove godine, a Plan javnih nabavki još uvijek nije javno dostupan na Portalu javnih nabavki niti na stranici OC Jahorina.

Sedamnaestog aprila OC Jahorina donio je odluku o usvajanju Plana javnih nabavki društva za 2023. godinu, a u njoj se jasno navodi da Plan mora biti objavljen na Portalu javnih nabavki i web stranici Centra. U Odluci je navedeno da će privremeni plan javnih nabavki zapravo postati konačni plan kada Skupština akcionara OC Jahorina potvrdi Plan poslovanja za 2023. godinu, što bi se trebalo dogoditi do 31. maja.

Neobjavljivanjem planskih dokumenata prekršen je Zakon o javnim nabavkama, član 17, gdje je jasno precizirano da ugovorno tijelo započinje postupak javne nabavke ako je predviđena u planu u kojem svi podaci moraju biti precizno navedeno – predmet, nabavke, vrsta postupka i ugovora, razdoblje trajanja ugovora, te svi ostali potrebni podaci.

Također, OC Jahorina na Portalu javnih nabavki ne objavljuje podatke o realizaciji ugovora, što je u suprotnosti sa zakonom.

OC Jahorina nije jedini koji ima probleme sa planiranjem javnih nabavki. Rezultati monitoringa portala PratimoTendere, na uzorku od 190 ugovornih organa, pokazuju kako je približno svaki treći ugovorni organ imao određenih problema kada je riječ o planiranju javnih nabavki u 2023. godini. Prema našem istraživanju, problem se pojavljuju već na prvom koraku u procesu provođenja javnih nabavki. Također, kod svakog trećeg ugovornog organa u roku od 30 dana od početka godine nije objavljen plan javnih nabavki ili privremeni plan javnih nabavki na zvaničnom Portalu javnih nabavki.

Višegodišnja praksa OC Jahorina

Ova nabavka svakako nije usamljen slučaj – mediji su ranije pisali o načinima na koji OC Jahorina troši novac kada je riječ o iznajmljivanju vozila. Portal Žurnal u jednom od tekstova iz marta 2021. godine navodi da je direktor OC Jahorina Dejan Ljevnajić potpisao tri ugovora za najam automobila a za sva tri ugovora bilo je karakteristično da su te autokuće bile jedini ponuđači, te da nijedan od ponuđača nije prisustvovao otvaranju ponuda, što je moglo upućivati na to da su znali da će dobiti posao.

U toj godini za iznajmljivanje vozila dato je 235 hiljada KM, a jedan od ugovora dodijeljen je i autokući Braća Đukić, vrijedan 70.560 KM. Osim toga, ugovore su dobili beogradski Moscow auto (70 hiljada KM) i Auto Nuić Mostar (oko 90 hiljada KM):

Samo na ova tri ugovora za iznajmljivanje vozila, bez jasnih podataka o tome o koliko vozila je riječ i na koji period su rentirana, OC Jahorina potrošila je 235.650 konvertibilnih maraka, bez uračunatog PDV-a. Čista računica govori da su za taj iznos mogli da kupe nekoliko vozila, koja će biti u trajnom vlasništvu OC Jahorina. Potvrđuje to i činjenica da je OC Jahorina  u februaru 2019. godine od sarajevske firme Porshe leasing kupila tri putnička vozila koje je platila ukupno 138.441 KM. Ni u ovom slučaju se ne navodi koja su vozila kupljena, ali, ako pretpostavimo da je nabavka bila potpuno uredna, znači da je za novac koji je plaćen za rentiranje vozila od pomenute tri firme, ukupno 235.650 KM, OC Jahorina mogla nabaviti najmanje pet vozila – piše Žurnal.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *