Пет. дец 9th, 2022

Kako je skovan plan za 11. septembar?

LONDON – Na ideju za strašni teroristički napad 11.septembra 2001. godine u SAD koji je promijenio lice svijeta, bivši vođa al-Kaide Osama bin Laden došao je navodno nakon što je čuo za pilota egipatskog avioprevoznika “Egyptaira” koji je svoj avion 1999. godine zabio u površinu okeana i tako ubio 217 ljudi, među kojima stotinu Amerikanaca, prenio “Daily Mail”.

Kada je Osama bin Laden čuo za to masovno ubistvo na letu “EgyptAir 990”, navodno je upitao “A zašto nije avion zabio u zgradu?”.

Ideju je bin Laden do kraja razradio u saradnji s kasnijim glavnim organizatorom napada koji je samostalno radio na tome da otme američke putničke avione.

Dvije godine kasnije, njegove samoubice izvele su najsmrtonosniji napad na američko tlo, zabivši dva američka putnička aviona u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u Njujorku. Bila su, podsjetimo, oteta još dva aviona – jedan je udario u Pentagon, a drugi je pao na polje nakon što su putnici napali teroriste i uspjeli ih savladati.

Tvrdnje da je Osamu bin Ladena za napade 11. septembra nadahnuo Gameel al-Batouti, pilot za kojeg se vjeruje da je odgovoran za rušenje “EgyptAira 990” na letu iz Los Anđelesa za Kairo, objavio je prije nekoliko godina al-Kaidin nedjeljnik “al-Masrah”.

Iskusni 59-godišnji pilot isključio je autopilota i avion 31. oktobra 1999. zabio nosom u okean. Iako se ispočetka vjerovalo da je bila riječ o terorizmu, istraga je pokazala da je al-Batuti bio pod disciplinskim postupkom u kompaniji, te da mu je prijetila zabrana transkontinentalnih letova.

Iako se Osama bin Laden smatrao mozgom operacije, čini se da je plan za napad stvoren kada je bin Laden upoznao Kalida šeika Mohameda, koga je kasnija velika američka istraga nazvala “glavnim arhitektom” napada. Mohamed se danas nalazi u zloglasnom zatvoru Gvantanamo Bej na Kubi.

Uhvaćen je 2003. godine u Pakistanu, izručen Sjedinjenim Državama i zatvoren na Kubi, gdje je bio izložen kontroverznim metodama mučenja CIA, poput takozvanog “waterboardinga”, javili su svjetski mediji.

Mohamed je još 1994. pokušao na Filipinima organizovati terorističke napade na putničke avione koji su polijetali prema SAD-u.

U propaloj operaciji “Bojinka”, Mohamed je planirao da postavi bombe u avione, ali njegov plan su vlasti otkrile i morao je da pobjegne nazad na Bliski istok.

Vjeruje se da je 1996. godine upoznao Osamu bin Ladena u Avganistanu i s njim skovao plan za napade 11. septembra.

Prvobitni plan, prema najnovijim tvrdnjama terorističkog nedjeljnika, ipak je bio da se na letovima detoniraju bombe, a ne da avione piloti samoubice zabiju u zgrade. Sve do incidenta s letom “EgyptAir 990”.

izvor:nezavisne.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *