21/02/2024

KAKO PREVARITI ZAKON: Tri savjetnika preko noći preselila iz Trnova u Sarajevo

Zakoni se u BiH poštuju, ali samo kada određene odredbe odgovaraju političarima. Tako je i sa zapošljavanjem u Gradskoj upravi Sarajevo. Svježe zaposleni savjetnici u Općini Trnovo preselili su preko noći u kancelarije Abdulaha Skake.

 

IZVOR: Žurnal/A. Gutić

 

Opština Trnovo raspisala je početkom oktobra prošle godine konkurs za prijem u radni odnos četiri stručna savjetnika. Prijavili se kandidati, Agencija za državnu službu FBiH provela proceduru te izvršen izbor. Žalbenog postupka nije bilo te su konačno 30. januara ovi državni službenici postali uposlenici Općine Trnovo.

 

No, već narednog dana, 31. januara njih troje tu okončavaju svoj angažman, da bi naredni dan, 1. februara osvanuli kao namještenici Gradske uprave Sarajevo. Zakon o državnoj službi Kantona Sarajevo omogućava ovkave transfere. Načelniku Općine Trnovo Ibri Berilu nije sporno što se isti dan odrekao tri novoprimljena službenika.

 

“Sve je u skladu sa zakonom. Iskazali oni svoju želju da pređu, odnosno druge dvije strane iskazale i što bi se mi protivili,”objašnjava za Žurnal načelnik Berilo.

 

Načelnik je negirao da je ovaj konkurs i prelazak službenika dogovoren sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom. Dva od tri službenika su do “zapošljavanja” u općini Trnovo bili njegovi savjetnici.

 

Maja Hadžihalilović bila je savjetnik gradonačelnika za pravna pitanja, a bila je i predsjednik UO “Kantonalnog centra za socijalni rad“. Nije nevažno da je bila i članica Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, baš kao i gradonačelnik. Nakon formalnog prijema na mjesto državnog službenika u općini Trnovo, sada je šef Stručne službe gradonačelnika Sarajeva.

 

Erna Čolić bila je savjetnica za odnose s javnošću gradonačelnika Sarajeva, dok je treći novoprimljeni državni službenik Nedim Tvrtković, kojem je gradonačelnik Skaka, nakon što je izmjenio sistematizaciju radnih mjesta, čuvao do okončanja konkursa u Trnovu poziciju pomoćnika za urbano planiranje, investicije, stambene i komunalne poslove. Sve ovo Žurnalu su potvrdili izvori iz Gradske uprave Sarajevo.

 

Uzaludni su bili pozivi gradonačelniku Skaki da čujemo i njegovu verziju ovog “sve po zakonu” angažmana zapošljavanja u Gradskoj upravi putem Općine Trnovo, ali i odgovor kako je još jedna osoba sa kriminalnim dosijeom nedavno primljena u službu Grada Sarajeva. Uzalud je bilo očekivati odgovor putem Odjeljenja za odnose s javnošću gradonačelnika, jer Žurnal na neke druge upite i po više od mjesec dana već čeka odgovore na jednostavna, ali gradonačelniku Skaki po svemu sudeći neugodna pitanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *