21/02/2024

Poništen tender Elektroprivrede Republike Srpske u vezi s nabavkom usluge izrade studije i isporuke drona

Poništen je tender Elektroprivrede Republike Srpske u vezi s nabavkom usluge izrade studije i isporuke drona za nadzor i otkrivanje kvarova na dalekovodima. Ured za razmatranje žalbi potvrdio navode portala PratimoTendere – nije dopušteno da se jednim tenderom traže i usluge i robe, gdje su usluge odvojive od same nabavke konkretne robe.

 

IZVOR: pratimotendere/Dino Cviko

 

Ured za razmatranje žalbi (URŽ) poništio je postupak javne nabavke Elektroprivrede Republike Srpske u vezi s nabavkom usluge izrade studije i isporuke drona za nadzor i otkrivanje kvarova na dalekovodima.

 

„Ovaj organ ističe da je ugovor o nabavci usluge, ugovor čiji je predmet pružanje usluge, a ugovor o nabavci robe može kao sporedni predmet ubuhvatati uslugu postavljanja i instaliranja, npr. kupovina i ugradnja klime ili kupovina i instaliranje računara ili, kao u konkretnom slučaju, kupovina drona i obuka zaposlenih, ali ne i izrada studije, koja predstavlja odvojivu uslugu od nabavke drona, iz prednje navedenih razloga.

 

Ovaj organ cijeni da je ovakvo postupanje ugovornog organa protivno izričitoj zakonskoj odredbi, što ugrožava temeljna načela postupaka i zbog čega ovaj organ žalbeni navod cijeni osnovanim“.

 

 

Dakle, nije dopušteno da se jednim tenderom traže i usluge i robe, gdje su usluge odvojive od same nabavke konkretne robe, a što su iz Elektroprivrede RS u ovom konkretnom slučaju uradili.

 

Recimo i to da je žalbu podnijela firma Mipex auto RS, a njihovi žalbeni navodi se u dobrom dijelu podudaraju s navodima iz našeg teksta kojeg smo već objavili.

 

Podsjetimo na najvažnije. Mješoviti holding Elektroprivreda Republike Srpske a.d. Trebinje, na čijem je čelu v.d. direktor Luka Petrović, početkom marta je raspisao tender za nabavku usluge izrade studije i isporuke drona za nadzor i otkrivanje kvarova na dalekovodima.

 

Sam naziv predmeta ugovora, upozorili smo, otkriva nam prvi sporni detalj – istim tenderom traže se i usluge i robe. Upravo zbog ovoga je, podsjetimo, URŽ poništio nabavku.

 

Dalje, tenderska dokumentacija otkrila je i druge sporne detalje. Postavili smo logična pitanja – čemu studija o mogućnosti korištenja dronova za nadzor, ako je već odlučeno da će se upravo taj sistem detekcije kvarova koristiti? Šta ako studija pokaže kako nije isplativo, nije moguće ili nije dovoljno efikasno koristiti dronove za nadzor, a istim tenderom se već kupuje i dron?

 

Ono što je još zanimljivo, naglasili smo, u tenderu se jasno navode sve prednosti dronova, a tražene tehničke specifikacije jasno su pokazale da iz Elektroprivrede RS tačno znaju kakav dron žele kupiti. I ta teza išla je u prilog činjenici da je upitna uopće potreba izrade studije.

 

Također, upozorili smo da tražene tehničke specifikacije dronova mogu upućivati na tzv. crtanje riječima, što nije dozvoljeno Zakonom o javnim nabavkama BiH.

 

Na kraju recimo i to kako ove, a i druge žalbene navode firme Mipex auto RS iz Ureda za razmatranje žalbi nisu posebno obrazlagali, prvenstveno što je činjenica da su u istom tenderu usluge i robe dovoljna da se tender u cijelosti poništi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *