28/02/2024

Kako se legalno boriti protiv štetnih projekata?

Izgradnja mini hidroelektrana planirana na velikom broju rijeka u Bosni i Hercegovini itekako donosi više štete nego koristi stanovnicima Bosne i Hercegovine omogućavajući profit samo njenim investitorima nauštrb uništenja životne sredine i ostalih posljedica po život zdravlja građana.

Borba za očuvanje rijeka uveliko traje, neke od planiranih mini hidroelektrana su već izgrađene ili su u završnoj fazi gradnje, ali postoji i određeni dio projekata gradnje koji je borbom, prije svega lokalnog stanovništva, uspješno sprječen. Borba se nastavlja i u narednom periodu?

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine objavila je korake koje je potrebno preduzeti da bi se kada saznate da se u vašoj lokalnoj zajednici planira izgradnja MHE.

  1. INFORMIŠITE MEDIJE I SUGRAĐANE O PROBLEMU
  2. FORMIRAJTE KOORDINACIONO TIJELO ZA BORBU PROTIV MHE
  3. JAVITE SE KOALICIJI ZA ZAŠTITU RIJEKA BIH SA ZAHTJEVOM ZA PODRŠKU
  4. PRIKUPITE DOKUMENTACIJU I PLANIRAJTE PRAVNE KORAKE
  5. OBRATITE SE NADLEŽNIM INSTITUCIJAMA SA OTVORENIM PISMOM I ZAHTJEVIMA

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine osnovana je u junu 2016. godine od strane organizacija civilnog društva i pojedinaca ljubitelja prirode. Članice Koalicije su usvojile „Deklaraciju o obustavljanju planova za izgradnju hidroelektrana i ekološko korištenje rijeka BiH“ i djeluju prema institucijama, medijima, investitorima i javnosti, s fokusom na one rijeke koje su trenutno najugroženije planovima za izgradnju hidroelektrana i rijeke na kojima postoje lokalni čuvari koji žele da zaštite svoje rijeke od ove pošasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *