Kako se zaštiti od opasnog zraka koji uništava zdravlje građana?

Opasan zrak u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini stvara izuzetno velike probleme u normalnom funkcionisanju stanovništva, posebno u zimskim mjesecima. Posebno je alarmantno stanje u Sarajevu koje je već danima zaredom najzagađeniji grad u svijetu.

Zdravstveni stručnjaci poručuju da je ova godina izuzetno teška, te da građani udišu zrak od kojeg se umire. Posebno su ugrožene starije osobe, djeca i trudnice.

Prekomjerno zagađenje, između ostalog utiče na srce, što može dovesti i do pojave ishemijskih udara u mozgu kod osoba s hipertenzijom, starije su životne dobi ili imaju pad imuniteta. U uslovima zagađenja zraka dolazi do povećanja oboljelih od dijabetesa, bolesti endokrinog sistema pa čak i depresije. 

U ovim danima se preporučuje da građani ne izlaze vani bez prijeke potrebe, a da prostorije provjetravaju u trenucima kada su najniže koncentracije zagađujućih čestica, uz upotrebu pročišćivača unutrašnjeg vazduha. Ukoliko moramo boraviti vani potrebno je koristiti kvalitetne maske koje su namijenjene za suzbijanje prodora štetnog zraka u organizam, a ne hiruške koje naši građani uglavnom upotrebljavaju, navodi Klix.ba.

Svjetska zdravstvena organizacija 2012. godine u izvještaju je navela da u BiH godišnje umre 231 čovjek na njih 100 hiljada uz prosječne koncentracije čestica PM10 od 55 mikrograma po metru kubnom. Međutim, vrijednosti su danas daleko veće te se kreću od 500 do 1.000 mikrograma po metru kubnom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *