21/02/2024

Nazire li se kraj zloupotrebi službenih vozila institucija BiH?

Zlopotreba službenih vozila problem je o kojem godinama pišu mediji ali i govore pojedini građani i opozicioni političari dok se ništa konkretno ne poduzima da se sankcioniše ovakva vrsta neodgovornosti prema javnom novcu.

Međutim, danas je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BIH Komisija za saobraćaj i komunikacije je prihvatila incijativu poslanika Saše Magazinovića (SDP) da se propiše označavanje službenih vozila naljepnicom ili na drugi odgovarajući način, kako bi se znalo da je riječ o službenom vozilu i kako bi se znalo kojoj instituciji pripada, piše portal Klix.ba.

Tragom sve češćih primjedbi građana, medijskim izvještajima o zloupotrebi službenih vozila, ali i informacijama iz samih institucija, nameće se potreba sprečavanja nepravilnosti u korištenju automobila u vlasništvu Institucija Bosne i Hercegovine. Čest je slučaj da zaposleni u državnim institucijama koriste ova vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih odmora, za porodične potrebe i slično. Nerijetko se dešava i da se davanjem prava na korištenje službenog vozila ‘kupuje naklonost’ u okviru pojedinih institucija”, stoji u obrazloženju inicijative Saše Magazinovića.

Magazinović je tragom sve češćih primjedbi građana, medijskim izvještajima o zloupotrebama službenih vozila, ali i informacijama iz samih institucija uputio pomenutu inicijativu.

Magazinović je posebno naglasio da je usvajanje ove inicijative korak ka vraćanju povjerenja građana u institucije u kojima očigledno u pojedinim segmentima rada ne vlada red i zakon te i jasna poruka svim drugim nivoima vlasti da se odluče na isti korak. Nakon podrške Komisije za saobraćaj i komunikacije i Ministarstva komunikacija i saobraćaja, o inicijativi će se izjasniti i Parlament BiH. Nakon toga bi Savjet ministara u predviđenom roku trebalo realizovati inicijativu kroz izmjenu Pravilnika o uslovima nabavke i korištenja službenih vozila, označavanje vozila te upoznavanje građana o ovim aktivnostima kako bi se nepravilnosti u korištenju službenih vozila mogle i prijaviti, dodaje Klix.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *