Kako su đaci iz Istočnog Novog Sarajeva bitniji od ovih iz Istočne Ilidže

“Graditi školu znači graditi budućnost”, poručio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom našeg, pored tenisa, omiljenog sporta polaganja kamena temeljca za novu školu u Istočnom Novom Sarajevu.

Piše: Sanja Vasković

 

Sa lopatama u rukama, ceremoniji su prisutvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić kao i mnogobrojni “ugledni” gosti.

Samo par stotina metara od ove lokacije, u susjednoj opštini, đaci Gimnazije i srednje stručne škole Istočna Ilidža neizvjesno gledaju u budućnost s obzirom da godinama čekaju da se predsjednik sjeti da im je obećao izgradnju nove škole. Od obećanja ni pomaka, ni kamena temeljca, ni priče o ovoj školi.

 

I dok su se tadašnja predsjednica Republike Željka Cvijanović i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić par puta slikali obilazeći lokaciju nove osnovne škole, u Istočnu Ilidžu koja je kupila zemljište za izgradnju škole i obezbijedila sve uslove, niko od zvaničnika Srpske ne gleda.

 

A zašto? Zato što u Istočnoj Ilidži na vlasti nisu “naši”.

Zato što živimo u privatnoj državi gdje su institucije samo paravan prividnog odlučivanja. Gdje se i za ono sa kime ćete danas popiti kafu pita jedan čovjek- bez obzira na kojoj je funkciji.

 

Uvijek ta kobna podjela na “naše” i “njihove” koja u ovom slučaju djecu koja nisu kriva za greške odraslih košta kvalitetnijeg obrazovanja i koja im pokazuje zašto je bolje otići odavde. Pođimo od činjenice da su konkursi obezvrijeđeni i da se nastavni kadar  regrutuje mahom iz reda onih koji su na vlasti, do ostalih nakaradnih vrijednosti ovog društva koje je odraz uvezanog korumpiranog sistema vlasti.

 

Djeca iz Istočne Ilidže i dalje idu u školu smještenu na prostoru nekadašnje vojne kasarne u Lukavici koja je na teritoriji druge opštine. I nije ovo jedini slučaj da politička prepucavanja idu preko leđa djece. Tako je onomad načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić tražio od načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića da plaćaju kiriju za smještaj. Od toga, na sreću, ništa nije bilo.

Naši zvaničnici koji se hvale kako su škole u ovoj opštini pune djece zaboravljaju činjenicu da je mahom riječ o onim koji su se preselili iz drugih manjih sredina i da  ih je tamo  sve manje. Ilustrativan primjer toga je opština Kalinovik gdje je u prvi razred upisano svega četiri učenika.

  Šta ostavljamo djeci?

Lažnu brigu o njima, podijeljeno društvo i učimo ih da nisu svi jednaki, da su neki “jednakiji” od drugih ako im roditelji posjeduju članske knjižice. One su uslov napretka, a ne znanje koje u obrazovnim ustanovama stiču.

 

Srce, ruke i lopata i u nove predizborne izazove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *