Kakva je sigurnost i kvalitet zgrada u Bosni i Hercegovini?

???????

Poštovanje zakona, dobra regulativa, dobri propisi, odgovorni projektanti. Samo tako možemo da gradimo objekte koji će biti bezbjedni u slučaju zemljotresa, poručuju stručnjaci

Dok gledamo potresne slike iz Turske i Sirije ponovo se otvara pitanje – kakva je sigurnost i kvalitet zgrada u Bosni i Hercegovini? Kako se gradilo nekad, a kako danas?

Građani su uglavnom mišljenja da su starije zgrade kvalitetnije i sigurnije. Ipak, kako dodaju, garancija za bezbjednost u situaciji zemljotresa ne postoji.

I nekad i sad – radi se po propisima, kaže vlasnik preduzeća za projektovanje, građenje i inženjering Savo Lalović.

“Svi objekti prođu te faze kontrola, revizija i po tome se na neki način izvodi”, ističe Lalović za BHRT.

Shodno seizmičkom hazardu, stanje u Bosni i Hercegovini je zadovoljavajuće. Dostupni su i kvalitetniji građevinski materijali, gradnja je bolja, a poštuju se i međunarodni standardi, kažu u Zavodu za geologiju.

 

“Sad možemo reći, sigurniji su objekti koji se grade u ovo vrijeme. Nekada čak postoji tendencija da se taj seizmički hazard prenaglasi kako bi se više ulagalo i tu je potrebno naći balans da se poštuju standardi zasnovani na naučnim principima”, ističe Vedad Demir, direktor Federalnog zavoda za geologiju.

 

Poštovanje zakona, dobra regulativa, dobri propisi, odgovorni projektanti. Samo tako možemo da gradimo objekte koji će biti bezbjedni u slučaju zemljotresa, poručuju stručnjaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *