Kantonalni sud u Sarajevu poništio Ekološku dozvolu za kamenolom Kuti

“Kantonalni sud u Sarajevu je 26.12.2022. godine utvrdio da ekološka dozvola za otvaranje kamenoloma kod Mostara, nije donesena na pravilan i zakonit način,. Na ovu presudu Federalno Ministarstvo okoliša i turizma nema pravo žalbe i ista je po donošenju postala pravomoćna” navedeno je na konferenciji za medije u mjestu Kuti, kod Mostara u organizaciji  Građanske inicijative „Kuti“, koji se već više od godinu dana bore da se 137m od njihovih domova ne otvori kamenolom.

 

„Naime, 20.01.2020. godine izdata je Okolinska dozvola za površinski kop Zukulja kod Mostara, za eksploataciju dolomita i krečnjaka kao i pogona za preradu kamena. Mi smo 20.01.2022.godine pokrenuli tužbu navodeći da je prekršen član 4. Zakona o zaštiti okoliša FBIH jer nama građanima koji živimo u naseljima Kuti i Livač nije omogućeno sudjelovanje u postupku ishodovanja. Okolinske dozvole te nam nije dostavljen rješenje o izdavanju iste.“ – naveo je Aner Omanović na današnjoj press konferenciji.

 

U tužbi koju su građani pokrenuli su istaknute i sljedeće činjenice:

Ministarstvo nije postupilo po Zakonu u postupku ocjene Studije o utjecaju na okoliš jer nije bilo poziva ka građanima na javnu raspravu, niti u Zapisniku ima informacija da je uopšte održana javna rasprava;

utvrđena je činjenica da ni Studija uticaja na okoliš, ni zahtjev za izdavanje ekološke dozvole, nisu dostavljeni na ocjenu nadležnim organima i zainteresiranim subjektima;

a ni Elaborat o prethodnoj procjeni uticaja na okoliš uopšte nije rađen, već se Ministarstvo vodilo elaboratima sličnih kamenoloma.

Sudu je, takođe predočena i činjenica da je prostor oko kamenoloma miniran još od rata, te potpuno nesiguran za pristup.

Sud je informisan i o netačnom navodu da je blizina kuća 700m, što je navedeno pri zahtjevu za izdavanje ekološke dozvole, kao ni to da ne postoji prilazni put do kamenoloma, već je postojeći pristupni put napravljen preko privatnih parcela da olakša kretanje ljudi koji u ovom mjestu žive.

 

Tužena strana je pokušala osporiti navode, a u međuvremenu, građani su se apelacijom obratili prema Ustavnom sudu FBiH. Apelacija je usvojena i Kantonalnom sudu je naloženo da u roku od tri mjeseca riješi postupak i donese presudu.

Još jednom podsjećamo, Građanska inicijativa „Kuti“, se u međuvremenu obratila i gradskom Vijeću Mostara sa zahtjevom da se kamenolom Kuti izbriše iz prostornog plana. Gradsko vijeće grada Mostara se Zaključkom izjasnilo da, ukoliko Sud presudi u korist građana, odmah pokreće postupak Izmjena Prostornog plana i brisanje kamenolom Kuti iz ovog dokumenta.

 

„Ovom prilikom pozivamo Gradsko vijeće Mostara i sve nadležne službe kao i gradonačelnika Mostara da usvojeni Zaključak odmah provedu u dijelo. Službeni Zahtjev za postupanju po usvojenom Zaključku ćemo odmah uputiti prema Gradskom vijeću i nadležnim gradskim službama. Očekujemo od predsjednika Gradskog vijeća gospodina Salema Marića i gradonačelnika Grada Mostara gospodina Marija Kordića da iskoriste svoje ovlasti i Odluku o Izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Mostara u slučaju kamenolom Kuti, stave na dnevni red već za narednu sjednicu Gradskog vijeća. Nadamo se da nas neće iznevjeriti i razočarati jer smo usvojeni Zaključak shvatili kao ispruženu ruku i dobru namjeru, pa se iskreno nadamo da se nismo prevarili”, naglasio je Aner Omanović na današnjem obraćanju medijima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *