Ugostiteljski servis Vlade RS izdvaja milion maraka za automobile, viski, šampanjac, meso…

Ugostiteljski servis Vlade Republike Srpske, na čelu sa direktorom Zoranom Čavićem, odlučio je baš u praznično vrijeme raspisati nekoliko tendera. Više od milion maraka s uračunatim porezom planira se potrošiti na dva nova vozila, kao i na hranu i piće, poput jagnjetine, teletine, svinjetine, lignji, te kvalitetnih vina, konjaka, viskija, likera, šampanjaca, votki…

 

Kraj godine za mnoge javne institucije u Bosni i Hercegovini predstavlja savršeno vrijeme za – šoping. Kako je u pitanju javni novac, sve se radi putem sistema javnih nabavki, pa je jednostavno provjeriti na šta sve troše pare poreskih obveznika.

Ugostiteljski servis Vlade Republike Srpske, na čelu sa direktorom Zoranom Čavićem, odlučio je baš u praznično vrijeme raspisati nekoliko vrijednih tendera.

VOZILA PO ŽELJI I DOGOVORU

Posljednji u nizu tiče se nabavke novih vozila. Čak 300.000 KM bez PDV-a izdvojeno je za kupovinu dva, kako su naveli, putnička-terenska motorna vozila. Kada su u pitanju same specifikacije vozila, Čavić i njegovi saradnici imaju posebne novogodišnje želje, pa vozila moraju biti isključivo u crnoj metalik boji, s automatskim mjenjačem, pogonom na sva četiri točka, sedam mjesta za sjedenje, aluminijskim felgama, raznim sistemima, senzorima, kamerama, USB priključcima…

 

 

Bitno, kriterij za dodjelu ugovora je ekonomski najpovoljnija ponuda, gdje cijena čini 70%, a rok isporuke 30% kriterija za dodjelu ugovora.

„Kada je kriterij za ocjenu ponuda ekonomski najpovoljnija ponuda, gdje se podkriteriji u značajnoj mjeri odnose na nefinansijske aspekte (rok isporuke 30%), to upućuje na sumnju u mogući prethodni dogovor s nekim ponuđačem“, upozoravali su ranije s portala PratimoTendere.

Osim toga, konkurencija je u značajnoj mjeri ograničena samim tim što se na tender mogu javiti samo oni ponuđači koji su u posljednje tri godine realizirali sličan ugovor najmanje u visini procijenjene vrijednosti nabavke.

ALKOHOL, MESO I JOŠ PONEŠTO

Samo nekoliko dana ranije raspisana su još tri tendera, i to za nabavku hrane i pića. Za nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića, te toplih napitaka za potrebe hotela „Rajska dolina“ na Jahorini, izdvojeno je 120.000 KM bez PDV-a.

Tako će se na Jahorini piti mnoga kvalitetna alkoholna pića. Uz zakonsku obavezu navođenja famoznog termina „ili ekvivalent“, nacrtali su kako žele, primjerice, 24 boce konjaka (Hennessy, Courvoisier, Martell), 240 boca šampanjca, 180 boca šljivovice (Djedova rakija), kao i desetine boca drugih alkoholnih pića poput biljnog likera Jägermeister i Gorki list, viskija Jack Daniel’s i Jameson, likera Malibu, votke Belvedere, džina Hendrick’s, vrhunskih bijelih i crvenih vina… Uz to, naravno, nabavljaju se i brojna gazirana i negazirana pića, kafa, čaj itd.

Tender vrijedan 270.000 KM bez PDV-a raspisan je za nabavku proizvoda životinjskog porijekla, odnosno mesa i mesnih proizvoda.

Kroz dva lota, jedan za Banju Luku, drugi za Jahorinu, traže se pečena jagnjetina, juneći ramstek i biftek, dimljeni svinjski vrat i vješalica, goveđi i svinjski pršut, carsko meso, panceta, kranjska kobasica, teleća koljenica…

Konačno, tenderom vrijednim 205.000 KM bez PDV-a, traže se svježe voće i povrće, pekarski proizvodi, te razni prehrambeni proizvodi. Izdvojimo da se kupuju lignje, napitak od kokosa, prženi indijski orah, suha svinjska pečenica, hamburška slanina, očišćena lignja…

Ukupno je to skoro 900.000 KM bez PDV-a, odnosno više od milion maraka s uračunatim porezom. Inače, o Ugostiteljskom servisu Vlade Republike Srpske, direktoru Čaviću, njihovom tenderisanju, Žurnal je pisao već u nekoliko navrata.

 

IZVOR: zurnal.info/Dino Cviko

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *