Пет. сеп 22nd, 2023

Karan zapošljavao pripravnike bez konkursa

Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske zapošljavao je lani pripravnike bez konkursa dok je troškove neprimjenjivog dokumenta „Sprovođenja strategije razvoja RS“ precijenio za 2,2 miliona maraka zbog čega su od revizora dobili mišljenje sa rezervom.

 

Republički revizori kontrolisali su Generalni sekretarijat Vlade RS pri čemu su im, osim pomenutih nepravilnosti, skrenuli pažnju i na neadekvatna ulaganja u „Andrićgrad“ gdje je Srpska jedan od vlasnika.

 

U revizorskom izvještaju je istaknuto da su u Vladu RS u toku prošle godine zaposlena dva pripravnika bez sprovođenja konkursne procedure, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima, kojim je propisano da se pripravnik može primiti u republički organ uprave samo na osnovu javnog konkursa.

 

Kako su dodali sa pet izvršilaca zasnovan je radni odnos na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla u periodu dužem od šest mjeseci što, takođe, nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima.

 

„Jednom izvršiocu na radnom mjestu službenik za odnose s javnošću po osnovu više donesenih rješenja odobreno je korištenje neplaćenog odsustva u ukupnom trajanju od 48 mjeseci, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima“, istaknuto je u Izvještaju.

 

Za neprimjenjivu Strategiju razvoja 2,2 miliona KM

 

Prema izvještaju revizora, nefinansijska imovina u stalnim sredstvima iskazana je iznosu od 2,2 miliona KM i odnosi se na vrijednost ulaganja u ranijem periodu na izradi „Strategije razvoja Republike Srpske 2014-218. godina“.

 

„Kao ni prethodnih godina, ni u toku 2022. godine nije bilo aktivnosti na Strategiji razvoja RS, te je navedeno da istu nije moguće iskoristiti na analizu stanja. Dokument nije rađen po novousvojenoj metodologiji, te se kao takav ne može primijenjivati kao osnovni strateški dokument koji bi trebalo da posluži kao osnov za sve druge razvojne i sektorske strategije“, upozoravaju revizori.

 

Kako je pojašnjeno, zbog svega navedenog nefinansijska imovina u stalnim sredstvima u pripremi precijenjena je za 2,2 miliona maraka, za koliko su podcijenjeni rashodi obračunskog karaktera.

 

Vladin udio u „Andrićgradu“ nesrazmjeran uloženom novcu

 

Iako po ovom osnovu nisu iskazali mišljenje s rezervom, revizori su Generalnom sekretaru Vlade RS skrenuli pažnju, da procentualno učešće Srpske u „Andrićgradu“ prema sudskom registru, nije u skladu sa visinom stvarnog udjela RS koje bi bilo srazmjerno svim uplaćenim ulozima u novcu.

 

Pojašnjenja radi, procentualnom učešće RS u  upisanom kapitalu „Andrićgrada“ je 63,7 odsto.

 

„Uvidom u finansijske izvještaje „Andrićgrada“ ukupan osnovni kapital društva je iskazan u iznosu od 6,8 miliona KM, a čine ga udjeli društava sa ograničenom odgovornošću u iznosu od 10.000 KM i ulozi u iznosu od 4,8 miliona maraka koji se u cjelini odnose na dodatne uloge RS, te ostali osnovni kapital 1,9 miliona maraka“, naglasili su revizori u Izvještaju.

 

Generalni sekretar Vlade RS prethodnih godina bio je Siniša Karan koji je krajem prošle godine imenovan za ministra unutrašnjih poslova RS.

 

IZVOR: Capital/Bojana Ninković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *