29/02/2024

U Istočnom Novom Sarajevu povećana cijena odvoza smeća

Građani Istočnog Novog Sarajeva uskoro će plaćati uvećanu cijenu komunalnih usluga, prema novom cjenovniku koji je juče usvojila skupština ove opštine.

 

Cijjena odvoza smeća za domaćinstva uvećana je za tri marke, odnosno, građani će umjesto dosadašnjih 10 KM, javnom preduzeću KP “Rad” Istočno Novo Sarajevo plaćati 13 KM. Cijena za državna i privatna preduzeća je 0,98 KM/m2, a za subjekte od posebnog društvenog interesa, te subjekte republičke i lokalne uprave, institucije 0,82 KM/m2.

 

Iz nadležnog komunalnog preduzeća povećanje cijena pravdaju posljedicama visoke inflacije i opštih poskupljenja energenata, građevinskog i posipnog materijala, te drugih proizvoda i usluga.

 

KP “Rad” ne pominje poskupljenje, već “korekciju” cijena

 

“Uzimajući u obzir poskupljenje svih vrsta goriva i maziva u 2022. i 2023 godini i nestabilan cjenovni trend istih, neophodno je izvršiti korekciju cijena usluga individualne komunalne potrošnje, jer specifična djelatnost preduzeća direktno zavisi od upotrebe i potrošnje goriva”, stoji u obrazloženju.

 

Iz preduzeća napominju i stalni trend pogoršanja prilika u poslovnom okruženju, što se posebno manifestuje kroz uvećanje izdvajanja za popravak i održavanje dotrajalog voznog parka, a poseban naglasak je na eventualnoj nemogućnosti redovne isplate ličnih dohodaka zaposlenih, uzimajući u obzir podizanje visine minimalne plate.

 

Niko iz skupštinske većine nije bio protiv poskupljenja

 

Odluku o povećanju cijena odvoza smeća za 30% podržali su svi odbornici skupštinske većine predvođene SNSD-om, kao i koalicioni partneri. Protiv su bila dva odbornika SDS-a. Odbornica SNSD-a Aleksandra Bjelica tokom diskusije podržala je uvećanje cijena, dok je predsjednik Skupštine opštine Vedran Jovančić rekao da je povećanje od 3 KM minimum minimuma, kao i da je najmanji udar na budžet.

 

Osim poskupljenja cijena odvoza smeća, povećanja cijena usluga JKP “Sveti Marko”, na prošloj sjednici Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo usvojena je odluka o tarifnom sistemu “Toplane”, čime je došlo do povećanja cijene isporučene toplotne energije za 35 odsto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *