Ko je lani uglavnom ćutao u skupštinskim klupama u Trebinju?

U skupštinskim klupama u Trebinju pet odbornika prethodne godine pred mikrofonom nije progovorilo niti jednu riječ. Aktivni su većinom bili tokom glasanja, što prema navodima odbornika opozicije, i jeste njihov jedini zadatak.

 

Prema podacima koje su odbornici dobili na posljednjem skupštinskom zasjedanju naziv ćutača tako su ponijeli Srđan Simović, Ranko Bošnjak i Igor Vujović odbornici SNSD-a, te Slobodan Prtilo odbornik SDS-a i Momir Gvozdenović predstavnik nacionalnih manjina.

Ako njima dodamo ljude koji su, za godinu dana, svoj glas u skupštinskim klupama pred mikrofonom pustili jednom ili dva puta onda dolazimo do broja od 12 odbornika. Pokušali smo da kod osam odbornika, onih koji imaju navedenu mail adresu na stranici Skupštine Grada, saznamo šta smatraju da im je, kao odbornicima, zadatak u Skupštini, međutim naši mejlovi su, do objavljivanja ovog teksta, ostali bez odgovora.

statistika odbornici

Pregled aktivnosti odbornika na sjednicama Skupšrine Grada u 2023. godini

Najviše, 59 javljanja u Skupštini je imao odbornik Liste za pravdu i red Nebojša Milišić, a odmah za njim, po broju javljanja je i odbornica Dajana Milišić, takođe sa Liste za pravdu i red.

„Mene je narod izabrao da ja njih predstavljam i odbornici Liste za pravdu i red iznose ono što interesuje građane. Odbornička pitanja su uvijek vezana za građane“, isiče Milišić, jedina odbornica u Skupštini Grada Trebinja.

Njihove diskusije su, kaže Milšić, propraćene različitim reakcijama odbornika vlasti.

„Doživljavamo prevrtanje očima, cvoktanje, negiranje, a ima tu i ružnih riječi kao šta će sad ova ili kada postavimo pitanje nekom odborniku lično on kaže šta to tebe briga, navodi Milišić i pojašnjava da to odbornici ne kažu u mikrofon, pa tako ne ode u eter niti građani to mogu da čuju.

Odbornici bez mejl adrese

Odbornici Blagoje Šupić (SNSD), Slobodan Deretić (Lista za pravdu i red), Slobodan Prtilo (SDS), Slavko Vučurević (Socijalistička partija Srpske) i Momir Gvozdenović (predstavnik nacionalnih manjina) javnosti nisu ostavili ni svoju mejl adresu na zvaničnoj stranici Skupštine Grada Trebinja.

Ona smatra da odbornici koji se ne uključuju u diskusiju dolaze nespremni na Skupštinu i da su tu samo da glasaju kao i njihov vođa.

„Njih materijali ne interesuju i zašto bi se oni uključivali u diskusiju“, zapitala se Milišić i dodala da se  ponekad tu zadesi neko naručeno odborničko pitanje na koje odgovaraju načelnici Odjeljenja, kako kaže, čitajući sa papira, dok na njihova pitanja navodi, odgovara gradonačelnik.

A i gradnoačelnik Trebinja Mirko Ćurić imao je komentar na aktivnost odbornika tokom skupština.

„Činjenica je, opet to ponavljam, nekada je bolje ćutati“, rekao je ranije novinarima gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, ne obrazlažući dalje svoju izjavu.

Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine za „Direkt“ je potvrdio da postoje odbornici, čiji je izbor, da rad u skupštinskoj sali stave u drugi plan i da se možda više posvete radu na terenu u direktnom kontaktu sa biračima.

„To je njihovo pravo i ne mogu ja da ga a priori kritikujem, ja sam samo prvi među jednakima. Mada, tako je predviđeno poslovnikom i Zakonom o lokalnoj samoupravi, na kraju krajeva takav je i red, da svoje viđenje političke i ekonomske stvarnosti u našem gradu, svoje planove i projekcije ipak iznesu u Skupštini da to vidi cijela javnost“, rekao je Banjak i zaključio da iako odbornici imaju pravo na izbor svog političkog angažmana on smatra da je skupštinska sala pozornica na kojoj moraju da pokažu šta znaju i koliko razmišljaju o budućnosti sredine u kojoj žive.

S druge strane Banjak ističe da javiti se na Skupštini ne znači istovremeno i kvalitetno diskutovati i biti konstruktivan.

„Nažalost, ja posebno za ovaj mandat i za dobar dio odbornika koji su dobili mogućnost da pokažu šta znaju u Skupštini ne mogu da kažem da njihovo javljanje istpovremeno znači i diskusija. Ako uporedimo ovaj mandat s prethodnim nikada više nisam morao da reagujem zbog kršenja poslovnika koji je opet vezan za najneprimjerenije poteze“, rekao je Banjak i dodao da više diskusija apsolutno ne dovodi do kvalitetnije rasprave.

IZVOR: Direkt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *